W opisie ist ein Fehler.Na pewno datowany (19)73.be-good pisze:(Niemądry, nie wczytałem się w opis wystawianego przez dom akcyjny obrazkaAnnaK pisze: Ta akwarela jest datowana w dolnym prawym rogu na 73 r.)
- jest jeszcze ciekawiej ...
Według opisu to dzieło z roku śmierci B.T.D.D. - 1978:
Patrz: http://katalog.auktionshaus-schwerin.co ... 6748/p/33/
Akwarela Bernharda Theodora Dietricha
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
- Kontakt:
Re: Akwarela Bernharda Theodora Dietricha
-
- Ambasador
-
Obywatel
- Reakcje:
- Podziękował;: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Dom aukcyjny napewno się nie pomyliłAnnaK pisze:W opisie ist ein Fehler.Na pewno datowany (19)73.be-good pisze:(Niemądry, nie wczytałem się w opis wystawianego przez dom akcyjny obrazkaAnnaK pisze: Ta akwarela jest datowana w dolnym prawym rogu na 73 r.)
- jest jeszcze ciekawiej ...
Według opisu to dzieło z roku śmierci B.T.D.D. - 1978:
Patrz: http://katalog.auktionshaus-schwerin.co ... 6748/p/33/

W opisie „Dirschau von Zeisgendorf gesehen“ - "Tczew widziany z Czyżykowa"
D.W.

Prawo dżungli,najsilniejszy i najszybszy wygrywa.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
Pomylił się raz, mógł się pomylić razy więcej. Nie potrafili odczytać nazwy ulicy, może pomylili też ósemkę z trójką...Ramses74 pisze: Dom aukcyjny napewno się nie pomylił![]()
AnnaK dwukrotnie z przekonaniem powtarzając nam, że to rok 1973, na pewno ma jakiś konkretny powód by tak twierdzić (którym mógłby się z nami podzielić

Jak pokazałem w wielu przykładach, Di-Di miał duże zamiłowanie do pocztówek, również powojennych z lat 60tych z PRL

Główna różnica pomiędzy pocztówką a akwarelą to "wyparowane" godło państwowe

Poniższa akwarela pochodzi również z domu aukcyjnego w Schwerinie.
- Załączniki
-
- Auktionshaus Schwerin.1971.jpeg (85.59 KiB) Przejrzano 1960 razy
- Auktionshaus Schwerin.1971.jpeg (85.59 KiB) Przejrzano 1960 razy
-
- Ambasador
-
Obywatel
- Reakcje:
Rozmawiałem dzisiaj z synem Dietricha Michaelem,powiedział, że sprezentuje mi dwie książki w których jest bardzo dużo informacji i obrazów jego ojca
Napewno udzielą nam one wiele odpowiedzi
Czekam z niecierpliwością...
A czy Dietrich malował jeszcze w 1978 r. zanim zmarł
,Michael nie jest tego pewny ale porozmawia z jego siostrą w Ahrensberg u której Dietrich przebywał aż do śmierci i się zamelduje.
D.W.

Napewno udzielą nam one wiele odpowiedzi

Czekam z niecierpliwością...
A czy Dietrich malował jeszcze w 1978 r. zanim zmarł

D.W.

-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Znalazłem już dwie peerelowskie pocztówkowe inspiracje B.T.D.D. z lat 60tych
;
jak widać pisano do niego z ojczystego miasta:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
I, jeśli oczy mnie nie mylą, w magiczny sposób na pierwszej z nich (pomijam zniknięcie polskiego godła znad wejścia do U.M.
)...
..."Rusek" - Moskwicz 402 stał się "europejką" - kabrioletem Simca Oceane

jak widać pisano do niego z ojczystego miasta:

I, jeśli oczy mnie nie mylą, w magiczny sposób na pierwszej z nich (pomijam zniknięcie polskiego godła znad wejścia do U.M.

..."Rusek" - Moskwicz 402 stał się "europejką" - kabrioletem Simca Oceane

- Załączniki
-
- Transformers 3.JPG (86.4 KiB) Przejrzano 2034 razy
- Transformers 3.JPG (86.4 KiB) Przejrzano 2034 razy
-
- Ambasador
-
Obywatel
- Reakcje:
Dzisiaj otrzymałem wiadomość od Michaela syna Dietricha.Pisał mi, że jego ojciec malował obrazy do końca życia.Pisał też, że on i jego siostra są bardzo pewni co do daty na akwareli mostu z 1978 r.( patrz na załącznik ).Więc sam już nie wiem komu bardziej wierzyć
Michaelowi i jego siostrze lub użytkownikowi AnnaK
Druga informacja to taka: Di-Di po wojnie nigdy nie przyjechał do Tczewa,co potwierdza to, że malował z pocztówek
P.S. książki są już w drodze do mnie
D.W.

Druga informacja to taka: Di-Di po wojnie nigdy nie przyjechał do Tczewa,co potwierdza to, że malował z pocztówek

P.S. książki są już w drodze do mnie

D.W.

- Załączniki
-
- ZEISG.Auktionshaus Schwerin.jpeg (34.72 KiB) Przejrzano 2000 razy
- ZEISG.Auktionshaus Schwerin.jpeg (34.72 KiB) Przejrzano 2000 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Pogubiłem się już trochę, czy rodzina potwierdza pobyt D.D. w Tczewie w czasie okupacji, czy nie (co jest dla rodziny nieco wygodniejszą wersją),
ale z prac malarza wynika, że na bieżąco aktualizował takie zmiany w panoramie naszego miasta, jak zniszczenie przez hitlerowców wielkiego budynku tczewskiej synagogi,
która była odległa od rodzinnego domu malarza o jakieś 100 metrów:
Porównajcie ujęcia panoram podanych tu przez Ramzesa: http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 9730#p9730" onclick="window.open(this.href);return false;
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Pozostałe "szczegóły" (dymki, ułożenie drewna w składach) prawie się nie zmieniły...
Inny szczegół dotyczący całej działalności malarza- MOŻE JESTEM W BŁĘDZIE -
czy ktoś pokaże mi choć jeden krzyż na którymkolwiek wizerunku kościoła w naszym mieście
Przypadek?
ale z prac malarza wynika, że na bieżąco aktualizował takie zmiany w panoramie naszego miasta, jak zniszczenie przez hitlerowców wielkiego budynku tczewskiej synagogi,
która była odległa od rodzinnego domu malarza o jakieś 100 metrów:
Porównajcie ujęcia panoram podanych tu przez Ramzesa: http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 9730#p9730" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozostałe "szczegóły" (dymki, ułożenie drewna w składach) prawie się nie zmieniły...
Inny szczegół dotyczący całej działalności malarza- MOŻE JESTEM W BŁĘDZIE -
czy ktoś pokaże mi choć jeden krzyż na którymkolwiek wizerunku kościoła w naszym mieście

Przypadek?
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Wskazywałem wiele razy pocztówkowe inspiracje urodzonego w Tczewie malarza,
tym razem pokażę jego dzieło, które pomimo wielkiego podobieństwa raczej wygląda jakby nie było całkowitą kopią pocztówki
,
zmieniona jest delikatnie, choć odczuwalnie, perspektywa, różnią się szczegóły takie jak szyldy, zasłony w oknach czy rozwój zieleni:
Dla równowagi - kolejna ewidentna "zrzynka" z peerelowskiej czarno-białej pocztówki z lat 60-tych
:
tym razem pokażę jego dzieło, które pomimo wielkiego podobieństwa raczej wygląda jakby nie było całkowitą kopią pocztówki

zmieniona jest delikatnie, choć odczuwalnie, perspektywa, różnią się szczegóły takie jak szyldy, zasłony w oknach czy rozwój zieleni:
Dla równowagi - kolejna ewidentna "zrzynka" z peerelowskiej czarno-białej pocztówki z lat 60-tych

- Załączniki
-
- Wystawa obrazów Witten.jpg (147.81 KiB) Przejrzano 1964 razy
- Wystawa obrazów Witten.jpg (147.81 KiB) Przejrzano 1964 razy
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Znalazłem dziś kolejną pocztówkową inspirację DiDiego, tym razem z roku 1905 viewtopic.php?p=32252#p32252" onclick="window.open(this.href);return false; :
![Obrazek]()
![Obrazek]()
viewtopic.php?p=10431#p10431" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?p=10431#p10431" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
DiDi lubił bardzo inspirować się w swojej pracy pruskimi i polskimi pocztówkami (znajdziecie kilkanaście przykładów w tym wątku), choć i "z głowy" też parę dzieł wykonał
- patrz: http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 338#p12338" onclick="window.open(this.href);return false;
Obecnie na eBay.de wystawiana jest pocztówka ukazująca jego dzieło "Ucieczka z Niemiec Wschodnich". Osobom naiwnie myślącym, że malarzowi chodziło o byłe NRD
wyjaśniam, że ukazuje ona pośpieszną ewakuację ludności niemieckiej z naszych okolic na początku 1945 roku.
Współczując niewinnie cierpiącym wówczas cywilom muszę jednak przypomnieć nienowe porzekadło, że "kto sieje wiatr, ten zbiera burzę".
- patrz: http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 338#p12338" onclick="window.open(this.href);return false;
Obecnie na eBay.de wystawiana jest pocztówka ukazująca jego dzieło "Ucieczka z Niemiec Wschodnich". Osobom naiwnie myślącym, że malarzowi chodziło o byłe NRD

Współczując niewinnie cierpiącym wówczas cywilom muszę jednak przypomnieć nienowe porzekadło, że "kto sieje wiatr, ten zbiera burzę".