Chłodna to raczej nie będzie. Tam domki są niższe.
Domek z rysunku...
-
Jadzia
- Moderator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 293 razy
Re: Domek z rysunku...
Zrobiłyśmy z cleo mały rekonesans po Ewidencji Dóbr Kultury. Dom możliwie najbliższy temu na bigłódowym szkicu znalazłyśmy na karcie Wybickiego 12 (rok budowy ok. 1930). Wszystko by było git, jednak dach nie pasi - brak okien... Może znajdują się z drugiej strony domu, może był remontowany?
![Obrazek]()
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, o 11:42 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dla szybkiego porównania sylwetek domów wrzuciłem link do obrazka z mojego pytania.
Powód: Dla szybkiego porównania sylwetek domów wrzuciłem link do obrazka z mojego pytania.
-
be-good
- Koordynator

-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 194 razy
- Otrzymał podziękowań: 147 razy
Trop jest bardziej niż dobry
W innym wątku podam, dlaczego
...
Kukać: viewtopic.php?p=32293#p32293" onclick="window.open(this.href);return false;
W innym wątku podam, dlaczego
Kukać: viewtopic.php?p=32293#p32293" onclick="window.open(this.href);return false;
-
aga_piet
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Dom jest zbudowany wg klasycznego projektu, samych wersji na Sienkiewicza mamy kilka podobnych.
Dlaczego upierasz się be-goodzie, że ma być gdzieś w Tczewie? Reklama z kalendarza wskazuje wyraźnie adres w Gdańsku i jeśli domek ma ilustrować jakąkolwiek siedzibę, to tę główną z Hansaplatz 2b. W Tczewie jest mowa tylko o Kościuszki 9 - ten dom dobrze znamy, nazwisko też się zgadza.
A to, że zdjęcia Hansaplatz pokazują inną zabudowę - nr 2b domu sugeruje, że to jest coś dodatkowego dobudowanego do działki nr 2, może w podwórku lub niszy, lub bocznej uliczce?
Dlaczego upierasz się be-goodzie, że ma być gdzieś w Tczewie? Reklama z kalendarza wskazuje wyraźnie adres w Gdańsku i jeśli domek ma ilustrować jakąkolwiek siedzibę, to tę główną z Hansaplatz 2b. W Tczewie jest mowa tylko o Kościuszki 9 - ten dom dobrze znamy, nazwisko też się zgadza.
A to, że zdjęcia Hansaplatz pokazują inną zabudowę - nr 2b domu sugeruje, że to jest coś dodatkowego dobudowanego do działki nr 2, może w podwórku lub niszy, lub bocznej uliczce?
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Trop BiGóda wydaje się dobry - skoro kredyty są przeznaczone dla mieszkańców Tczewa to pokazuje w ogłoszeniu dom, który tczewianie mogli sobie kupić. Nie sądzę, aby poważna instytucja pokazywała jako swoją siedzibę chatkę
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
aga_piet
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
Może więc nie jest to żaden konkretny dom, ino przykładowy domek, który mieli "w ofercie" (umowa podpisana z...) 
Nie ma smalcu! Z dżemem są puree!
-
leoncjo
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
Po ciemnicy i w akompaniamencie The XX (viewtopic.php?p=32251#p32251" onclick="window.open(this.href);return false;) zwiedziłem okolice Żwirka i Muchomorka i, tak jak myślałem, nie znalazłem domku z rysunku. Kilka podobnych, ale żaden tak do końca.
Co ciekawe, najbardziej podobny stoi na Rejtana, ale to też nie to. Układ okien w szczycie, dach, okna dachowe, dużo się zgadza, ale przez drobne różnice nie powiem, że to ten dom. Fotki nie wrzucam, żeby nie zaśmiecać forum "zbędnymi załącznikami".
Zapuściłem się też na "terra incognita", czyli okolice Budowlanki (Zygmunta Starego i... nawet nie wiem, co tam za ulice są) i chyba niepotrzebnie, bo tam raczej same nówki stoją.
Post może zawierać ironię, sarkazm i śladowe ilości orzechów arachidowych.
Co ciekawe, najbardziej podobny stoi na Rejtana, ale to też nie to. Układ okien w szczycie, dach, okna dachowe, dużo się zgadza, ale przez drobne różnice nie powiem, że to ten dom. Fotki nie wrzucam, żeby nie zaśmiecać forum "zbędnymi załącznikami".
Zapuściłem się też na "terra incognita", czyli okolice Budowlanki (Zygmunta Starego i... nawet nie wiem, co tam za ulice są) i chyba niepotrzebnie, bo tam raczej same nówki stoją.
Post może zawierać ironię, sarkazm i śladowe ilości orzechów arachidowych.
-
Chris
- Budnik

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Wydaje mi się że ten budynek może znajdować się (o ile w ogóle) w niegdyś "willowych" dzielnicach i osiedlach jakiegokolwiek z miast gdzie miał swoje placówki dom finansowy Hacege, czyli w Bydgoszczy, Inowrocławiu, Grudziądzu, Gdańsku lub jeszcze innych miejscowościach nie uwzględnionych na ogłoszeniu be-gooda.
Być może jest to też zwykła wizualizacja artystyczna domu który "może być właśnie Twój!", o ile weźmiesz pożyczkę w HCG.
Być może jest to też zwykła wizualizacja artystyczna domu który "może być właśnie Twój!", o ile weźmiesz pożyczkę w HCG.
-
niespokojna66
- Rajca

- Reakcje:
- Podziękował;: 404 razy
- Otrzymał podziękowań: 439 razy
Jest do sprawdzenia jeszcze ulica Wyspiańskiego i Krasińskiego,tam są domy blisko ulicy , z tyłu tego domu jest park?

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/