To zdjęcie sprzed pożaru?zet48 pisze:Mowa o tym zdjęciu?DawidF pisze:Na zdjęcie natknąłem się w albumie: "Bildband des Kreises Dirschau"... nie jest ono jakoś wyjątkowo stare ale zawszeto coś
Tczewskie piwowarstwo - wystawa
-
Jak.osa
- Obywatel

- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- Kontakt:
Re: Tczewskie piwowarstwo - wystawa
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
- Kontakt:
Wydaje mi się że zdjęcie to jest z lat 80-tych ...ale pewności nie mam.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
DawidF
- Przybysz

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: do dogadania się po rosyjsku i angielsku...ewentualnie francusku
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów...wystawa pt"Historia tczewskiego browaru" zaczyna nabierać pomału rumieńców:)Jestem w posiadaniu bardzo bogatego zasobu materiałów i dokumentów, które rzucają nowe światło na tczewskie browarnictwo:)Na wystawie m.in. zostanie ukazana historia browaru od 1890-1939 roku. Będzie można zapoznać się z planami rozbudowy i zagospodarowania poszczególnych budynków na ul. Zamkowej, które należały do browaru, ponadto grafika Dirschauer Brauerei z poczatków XX wieku, karta akcyjna opiewająca na 110 marek niemieckich wykupiona przez Willego Heina z 1924 roku, umowy z właścicielami, inwentarz z lat 30-ych, bilanse, wnioski, rodzaje piwa jakie warzono oraz wiele ciekawych rzeczy:)Zapraszam do współpracy:)Każda butelka, porcelanka użyczona będzie na wagę złota!Postaram się jeszcze odnaleźć jakieś zdjęcia przedwojenne i powojenne...
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Otwarcie wystawy odbędzie się już 30 stycznia
. Poniższa - nieznana mi - rycina, umieszczona jako zapowiedź ekspozycji w "Panoramie Miasta", jest zaiste ciekawym preludium 
- Załączniki
-
- browar rycina.jpg (323.67 KiB) Przejrzano 822 razy
- browar rycina.jpg (323.67 KiB) Przejrzano 822 razy
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
Już nie można zgłaszać eksponatów na wystawę ? Chętnie użyczyłbym swoje porcelanki ...
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Pewnie, ze można i o to proszę wszystkich szanownych forumowiczówzet48 pisze:Już nie można zgłaszać eksponatów na wystawę ? Chętnie użyczyłbym swoje porcelanki ...
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
zet48
- Pisarz Miejski

- Reakcje:
- Kontakt:
OK
Po świętach przywiozę do Tczewa moje porcelanki
Są w kiepskim stanie, ale pamiątka zawsze jakaś jest
viewtopic.php?p=32925#p32925" onclick="window.open(this.href);return false;
Są w kiepskim stanie, ale pamiątka zawsze jakaś jest
viewtopic.php?p=32925#p32925" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Chris
- Budnik

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
- Kontakt:
Ja mogę przynieść swoje fragmenty butelek, o ile się nadają do pokazania:
viewtopic.php?p=26426#p26426" onclick="window.open(this.href);return false;
+ mamy jeszcze kawałek wydobyty z mogiły I wojennej.
![Obrazek]()
viewtopic.php?p=26426#p26426" onclick="window.open(this.href);return false;
+ mamy jeszcze kawałek wydobyty z mogiły I wojennej.

-
DawidF
- Przybysz

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: do dogadania się po rosyjsku i angielsku...ewentualnie francusku
- Kontakt:
Dziękuję wszystkim kolekcjonerom za pomoc w kwestii wzbogacania wystawy - "Browarnictwo w Tczewie". Z pewnością eksponaty dostarczone w znaczny sposób wzbogacą oraz urozmaicą ekspozycję
Jednocześnie apeluję, że jeszcze przez okres dwóch tygodni można przynosić pamiątki oraz eksponaty powiązane z Browarem Tczewskim
Dziękuje za pomoc oraz pozdrawiam!
-
Chojron
- Przybysz

- Reakcje:
- Kontakt:
Czy dla wystawy przydatne są jedynie eksponaty pochodzące z tczewskiego browaru, czy także związane z okolicą? Po przeszukaniu piwnicy znalazłem kilkanaście butelek - żadna nie pochodzi z tczewskiego browaru, są jednak m. in. podpisane "Hermann Maschke, Dirschau, unverkauflich" z gdańską porcelanką. LukaszB zasugerował mi, że być może to produkt przeznaczony dla jakiegoś tczewskiego lokalu. Sama porcelanka niekoniecznie musi pochodzić z tej właśnie butelki. Poza tym pojawiają się butelki z Elbląga, Nowego Dworu Gdańskiego, Sopotu, Bydgoszczy. Jest też "Mineralwasserfabrik" - także podpisana nazwiskiem Hemann Maschke.