Polska bandera na Osiedlu im. A. Garnuszewskiego
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Re: Polska bandera na Osiedlu im. A. Garnuszewskiego
Od czasu do czasu TCSiR organizuje szanty na przystani. Może jakoś się podczepić? Nawiązać współpracę?
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: rosyjski i niemnożko niemiecki
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 164 razy
- Kontakt:
Z ostatniej chwili.
Dla miłośników bluesa i szant szykuje się nie lada gratka. "Fundacja dla Tczewa" organizuje dnia 20 kwietnia w restauracji Kameralna (o godz.19.00) koncert w wykonaniu Romana Puchowskiego i Krzysztofa Okupskiego. Może damy sobie spokój z dodatkowym koncertem przy okazji podnoszenia bandery, gdyż zajmują się już tym inni. Po co mamy się "wcinać". Na koniec mała dygresja. Z Krzysiem miałem przyjemność "pogrywać" na jednej z imprez rodzinnych. On blues i szanty, ja folk ( przy wydatnej pomocy Edka z "Bramy").Było fajnie i wesoło.
Dla miłośników bluesa i szant szykuje się nie lada gratka. "Fundacja dla Tczewa" organizuje dnia 20 kwietnia w restauracji Kameralna (o godz.19.00) koncert w wykonaniu Romana Puchowskiego i Krzysztofa Okupskiego. Może damy sobie spokój z dodatkowym koncertem przy okazji podnoszenia bandery, gdyż zajmują się już tym inni. Po co mamy się "wcinać". Na koniec mała dygresja. Z Krzysiem miałem przyjemność "pogrywać" na jednej z imprez rodzinnych. On blues i szanty, ja folk ( przy wydatnej pomocy Edka z "Bramy").Było fajnie i wesoło.
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Banderę o wymiarach 90 x 150 cm już mam ( z Hurtowni Flag w Rumii). Uważam, że ten wymiar jest najbardziej odpowiedni i zbliżony do optymalnych warunków jej eksponowania na istniejącym maszcie. Do takiego wniosku doszedłem po lekturze "Protokołu Flagowego"opracowanego przez Instytut Heraldyczno - Weksylologiczny , gdzie również zawarty jest ceremoniał podniesienia flagi (bandery), o czym innym razem. Na dzień dzisiejszy potrzebna jest zgoda na dokonanie modyfikacji linki na maszcie - wykonanie zaczepów i zabezpieczenia przed kradzieżą, co "biorę na siebie". Traktujemy datę 17 czerwca jako uzgodnioną . Do ustalenia pozostała godzina rozpoczęcia uroczystości. Jak na okoliczności,że jest to niedziela i odbędzie się w tym dniu kolejny mecz Euro 2012 ( Portugalia - Holandia), proponuję godzinę 15:00.
-
zielu
- Moderator

-
Rajca
- Reakcje:
- Podziękował;: 211 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
- Kontakt:
Nie traktujcie tej informacji nazbyt poważnie, raczej jako ciekawostkę.
Wciągając banderę na maszt możemy... złamać ustawę o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych
W jej myśl flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą wyłącznie: placówki dyplomatycznie, porty, lotniska, samoloty cywilne podczas lotów poza granice kraju, statki handlowe (jako bandery), a także armia, ale tylko poza granicami kraju lub w kontaktach z zagranicą.
Wciągając banderę na maszt możemy... złamać ustawę o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych
W jej myśl flagę państwową z godłem Rzeczypospolitej Polskiej podnoszą wyłącznie: placówki dyplomatycznie, porty, lotniska, samoloty cywilne podczas lotów poza granice kraju, statki handlowe (jako bandery), a także armia, ale tylko poza granicami kraju lub w kontaktach z zagranicą.
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Big Zibi mógłbyś przybliżyć nieco rytuał wciągania bandery? Potrzebować pewnie będziemy marynarza, ale to biorę na siebie
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Istniejący maszt miał z pewnością służyć do wyeksponowania flagi państwowej (pod tym pojęciem należy również rozumieć flagę z umieszczonym pośrodku białego pasa godłem).Jednak, jak to często bywa, zabrakło konsekwencji w działaniu i nigdy nie spełnił swojej roli.
Mimo,że miejsca na którym stoi maszt nie da się "podciągnąć" pod jakikolwiek punkt artykułu 8 "Ustawy o godle...", to nadal uważam i przy tym obstaję, że jest ono ze wszech miar godne , aby właśnie tam powiewała polska bandera. Nikt , komu bliskie są związki Polski z morzem nie zaprzeczy,że właśnie komandor Antoni Garnuszewski wielce przyczynił się do rozwoju polskiej floty i zasługuje na coś więcej niż pusty kikut masztu. Nie wszystkie przypadki, które niesie życie byli w stanie przewidzieć twórcy ustawy. Nasze ewentualne, chociaż bardzo problematyczne naruszenie prawa ma się nijak do tego co dzieje się z flagami i banderami na stadionach i różnego rodzaju demonstracjach. Tu dopiero jest "samowolka" i jakoś dotychczas nikomu włos z głowy nie spadł.
Mimo,że miejsca na którym stoi maszt nie da się "podciągnąć" pod jakikolwiek punkt artykułu 8 "Ustawy o godle...", to nadal uważam i przy tym obstaję, że jest ono ze wszech miar godne , aby właśnie tam powiewała polska bandera. Nikt , komu bliskie są związki Polski z morzem nie zaprzeczy,że właśnie komandor Antoni Garnuszewski wielce przyczynił się do rozwoju polskiej floty i zasługuje na coś więcej niż pusty kikut masztu. Nie wszystkie przypadki, które niesie życie byli w stanie przewidzieć twórcy ustawy. Nasze ewentualne, chociaż bardzo problematyczne naruszenie prawa ma się nijak do tego co dzieje się z flagami i banderami na stadionach i różnego rodzaju demonstracjach. Tu dopiero jest "samowolka" i jakoś dotychczas nikomu włos z głowy nie spadł.
-
Michał
- Budnik

- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
zielu pisze:Nie traktujcie tej informacji nazbyt poważnie, raczej jako ciekawostkę.
Wciągając banderę na maszt możemy... złamać ustawę o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych![]()
Wszystko to kwestia interpretacji.
Primo można rozgłosić, że maszt symbolizuje statek (statki) handlowe, bo kadry na takowe szkoliła nasza Szkoła Morska.
Secundo, choć to generalnie kwestia do namysłu w całym kontekście kultywowania tradycji morsko-rzecznych Tczewa, nasze miasto to przecież miasto portowe. Nim coś godniejszego znajdzie się bliżej wody można uznać, że maszt flagowy Portu Tczew znajduje się przy Alei Zwycięstwa.
Jestem bez wątpienia zwolennikiem tego, by budować dobre wzorce w tej materii, dlatego warto przygotować "praworządne" uzasadnienie, czemu w tym miejscu wiesza się akurat taką flagę.
Pozdrawiam
Michał
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
Przedstawiam ceremoniał podniesienia flagi na maszt :
1/. Uroczyste podniesienie flagi (jest nią również bandera) odbywa się publicznie z uroczystą asystą i przy wykonaniu hymnu państwowego. Dwie osoby rozwijają złożoną flagę, po czym jedna z nich umocowuje ją do linki a druga trzyma część swobodną tak, aby nie dotknęła podłoża. Osoba , która umocowała flagę, wciąga ją na maszt. Druga puszcza skraj części swobodnej dopiero gdy jest na wysokości jej ramion.
2/. Flagę podnosi się na maszt energicznie i opuszcza powoli.
3/. W dniach żałoby narodowej (oby ich nie było) flagi na masztach pionowych spuszcza się do połowy ich wysokości ( rano pierwszego dnia ich obowiązywania.
P.S.
Może zasadnym byłoby włączenie do tej uroczystości dzieci ze szkoły nr 11 (zwłaszcza działające w Kole Historycznym) oraz młodzież z Zespołu Szkół Technicznych im. Komandora Antoniego Garnuszewskiego. Szukajmy "ścieżek dojścia" do odpowiednich osób w tych szkołach.
1/. Uroczyste podniesienie flagi (jest nią również bandera) odbywa się publicznie z uroczystą asystą i przy wykonaniu hymnu państwowego. Dwie osoby rozwijają złożoną flagę, po czym jedna z nich umocowuje ją do linki a druga trzyma część swobodną tak, aby nie dotknęła podłoża. Osoba , która umocowała flagę, wciąga ją na maszt. Druga puszcza skraj części swobodnej dopiero gdy jest na wysokości jej ramion.
2/. Flagę podnosi się na maszt energicznie i opuszcza powoli.
3/. W dniach żałoby narodowej (oby ich nie było) flagi na masztach pionowych spuszcza się do połowy ich wysokości ( rano pierwszego dnia ich obowiązywania.
P.S.
Może zasadnym byłoby włączenie do tej uroczystości dzieci ze szkoły nr 11 (zwłaszcza działające w Kole Historycznym) oraz młodzież z Zespołu Szkół Technicznych im. Komandora Antoniego Garnuszewskiego. Szukajmy "ścieżek dojścia" do odpowiednich osób w tych szkołach.
-
Big Zbig
- Obywatel

- Reakcje:
- Kontakt:
W trakcie najdłuższego weekendu współczesnej Europy ustaliłem,że pomnik z masztem ku czci A Garnuszewskiego znajduje się na działce nr 288, obr.6. Jej właścicielem jest Gmina Miejska Tczew. Wszelkie dalsze nasze działania należy uzgadniać z Wydziałem Gospodarki Mieniem Komunalnym. Należy mianowicie złożyć wniosek o pozwolenie na zawieszenie bandery wraz z załącznikiem zawierającym scenariusz przebiegu imprezy.
Mam w związku z tym pytanie. Czy "nie wychodzę przed orkiestrę"i dalsze formalne działania powinienem przekazać moderatorom Portalu? Moim zdaniem konieczne jest spotkanie w tej sprawie. Oczekuję na termin i miejsce - najlepiej przy maszcie.
Mam w związku z tym pytanie. Czy "nie wychodzę przed orkiestrę"i dalsze formalne działania powinienem przekazać moderatorom Portalu? Moim zdaniem konieczne jest spotkanie w tej sprawie. Oczekuję na termin i miejsce - najlepiej przy maszcie.
-
LukaszB
- Burmistrz

- Reakcje:
- Podziękował;: 769 razy
- Otrzymał podziękowań: 608 razy
Proponuje jutro o 18 przy maszcie
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II