Ludwik Rydygier

Znani i nieznani tczewianie; ludzie zasłużeni dla miasta i
honorowi obywatele miasta
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
Awatar użytkownika

Autor Tematu
be-good
Koordynator
Koordynator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Podziękował;: 194 razy
Otrzymał podziękowań: 147 razy

Ludwik Rydygier

Post autor: be-good »

Proszę podać personalia tego Pana
Dla ułatwienia podam, że do Tczewa chciał się sprowadzić, kiedy ten stał się polski.
Jego życiorys wiązał się z conajmniej dwoma innymi miastami znad Dolnej Wisły.
Podczas studiów w Gryfii :scratch zmienił nazwisko z niemieckiego na bardziej "polskobrzmiące", co nie było typowym zachowaniem w ówczesnych realiach.
Pochowany został tam, gdzie znany tczewski rabin.
A portret jest pędzla Wyczółkowskiego...
Załączniki
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.jpg
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.jpg (135.76 KiB) Przejrzano 1086 razy
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.jpg
ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ.jpg (135.76 KiB) Przejrzano 1086 razy
Awatar użytkownika

zielu
Moderator
Moderator
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 211 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Re: Ludwik Rydygier

Post autor: zielu »

To oczywiście słynny polski chirurg Ludwik Rydygier. Przyznam, że o wątku tczewskim w jego biografii nie słyszałem. Skąd masz informację o jego planach przeprowadzki?

Mam gdzieś na dysku fotkę jego pomnika z Chełmna, gdzie zdał maturę i przez jakiś czas pracował, ale tradycyjnie nie mogę jej znaleźć...[zaakceptowany][/zaakceptowany]
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
Awatar użytkownika

Autor Tematu
be-good
Koordynator
Koordynator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...

zielu pisze:To oczywiście słynny polski chirurg Ludwik Rydygier. Przyznam, że o wątku tczewskim w jego biografii nie słyszałem. Skąd masz informację o jego planach przeprowadzki?

Mam gdzieś na dysku fotkę jego pomnika z Chełmna, gdzie zdał maturę i przez jakiś czas pracował, ale tradycyjnie nie mogę jej znaleźć...
Racja! :)
Co do "tczewskiego śladu" - mam dwa źródła:
1. Wpisz Rydygier i Tczew w GÓglu i otwórz pierwszy link z MBP :)
2. Mam przekaz z własnej rodziny o jego przymiarkach do otwarcia praktyki na Westerplatte 2 (obok masonów) - kiedyś podpowiedziałeś mi adres tego budynku :)

Zaznaczam, to drugie źródło miałem wcześniej, ale szczegółów co do budynku nie autoryzowałbym :)
Awatar użytkownika

zielu
Moderator
Moderator
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 211 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Post autor: zielu »

Ciekawe, ciekawe...
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"
Awatar użytkownika

Autor Tematu
be-good
Koordynator
Koordynator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:

Ciekawy jest moment jego śmierci na krótko przed bolszewickim oblężeniem Lwowa (gdzie organizował szpitale polowe i obronę). Swoją drogą miał wtedy już 70 lat...
Awatar użytkownika

niespokojna66
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 404 razy
Otrzymał podziękowań: 439 razy

Post autor: niespokojna66 »

Mam gdzieś na dysku fotkę jego pomnika z Chełmna, gdzie zdał maturę i przez jakiś czas pracował, ale tradycyjnie nie mogę jej znaleźć...[/quote]
Racja! :)
Co do "tczewskiego śladu" - mam dwa źródła:
1. Wpisz Rydygier i Tczew w GÓglu i otwórz pierwszy link z MBP :)
2. Mam przekaz z własnej rodziny o jego przymiarkach do otwarcia praktyki na Westerplatte 2 (obok masonów) - kiedyś podpowiedziałeś mi adres tego budynku :)

Zaznaczam, to drugie źródło miałem wcześniej, ale szczegółów co do budynku nie autoryzowałbym :)[/quote]
Z przekazu mojej rodziny wiem,że doktor Rydygier mieszkał w domu na Westerplatte , gdzie był w latach osiemdziesiątych Bank Spółdzielczy(obecnie w ruinie)obok poczty i PROWADZIŁ tam praktykę lekarską. :whistle Pracował w latach pięćdziesiątych w szpitalu na chirurgii :dzieki

Edytowano: 25 mar 2012, o 18:18

Reasumując :Kim był NASZ Rydygier? :scratch Synem, wnukiem czy może bratankiem słynnego profesora? :scratch Może w archiwum można by sprawdzić, kto był właścicielem domu? :scratch
" onclick="window.open(this.href);return false;
Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
Awatar użytkownika

niespokojna66
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 404 razy
Otrzymał podziękowań: 439 razy

Post autor: niespokojna66 »

Znalazłam w internecie informację,że doktor Ludwik Rydygier miał 2 synów, Antoniego -przyszłego lekarza i Józefa. Antoni wyemigrował do Ameryki Południowej. Józef mieszkał w Grudziądzu.W Tczewie mieszkali podobno dziadkowie słynnego lekarza, tylko nie znalazłam czy ze strony matki czy ojca.Miał żonę 14 lat starszą od niego a jego rodzice mieli kilkudziesięciohektarowe gospodarstwo.
W 1920 roku sprzedał swoją ówczesną posiadłość z zamiarem powrotu w strony przodków, niestety następnego dnia była wymiana pieniędzy.... :nea :( ,
Być może w książce Stanisława Leśniewskiego"Tajny Radca Dworu.Rzecz o profesorze Ludwiku Rydygierze" wątki są rozszerzone.Są tam między innymi rozdziały:Dalsze losy rodziny Rydygierów, Dynastia chirurgów Rydygierów.
http://spdusocin.edupage.org/about/" onclick="window.open(this.href);return false;
Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same../P.Bosmans/
ODPOWIEDZ