Niemcy na obrzeżach ich stolicy łamią sobie języki podając adres Zeisgendorfer Weg, nie mogę teraz ustalić od jak dawna istnieje ta nazwa, mam papierowe mapy Berlina Zachodniego ale mogę je sprawdzić dopiero za kilka dni.
Nie jestem biegły w robieniu zrzutów ekranu, Zet to może szybko załatwić (: , oto link do mapy:
http://maps.google.pl/maps?hl=pl&safe=o ... a=N&tab=wl
(Droga) Czyżykowska w Berlinie
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował;: 191 razy
- Otrzymał podziękowań: 145 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
- Kontakt:
Re: (Droga) Czyżykowska w Berlinie
Mówisz i masz ...nawet nie wiedziałem że taka ulica istniejebe-good pisze:Nie jestem biegły w robieniu zrzutów ekranu, Zet to może szybko załatwić (:

- Załączniki
-
- 4.jpg (260.93 KiB) Przejrzano 2809 razy
- 4.jpg (260.93 KiB) Przejrzano 2809 razy
-
- 3.jpg (303.85 KiB) Przejrzano 2809 razy
- 3.jpg (303.85 KiB) Przejrzano 2809 razy
-
- 2.jpg (271.13 KiB) Przejrzano 2809 razy
- 2.jpg (271.13 KiB) Przejrzano 2809 razy
-
- 1.jpg (261.97 KiB) Przejrzano 2809 razy
- 1.jpg (261.97 KiB) Przejrzano 2809 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Na północ od Czyżykowskiej odczytałem też (po tłumaczeniu): Łęgowską, Lisewską, Różyńską; niedaleko też jest Motławska.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Już wiem, że ta nazwa w Berlinie istnieje od 1940 i po zbieżności dat NIESTETY widać tutaj powiew ówczesnej polityki.
Był to kiedyś Berlin Zachodni, dlatego nikt później nie korygował mocno nazewnictwa ulic.
Ja i tak się cieszę, że Niemcy mają tam gdzieś uliczkę nazwaną po moim pierwszym osiedlu. Rewanżystów jest tam dziś mniej niż w Polszcze
http://berlin.kauperts.de/Strassen/Zeis ... Geschichte
Był to kiedyś Berlin Zachodni, dlatego nikt później nie korygował mocno nazewnictwa ulic.
Ja i tak się cieszę, że Niemcy mają tam gdzieś uliczkę nazwaną po moim pierwszym osiedlu. Rewanżystów jest tam dziś mniej niż w Polszcze

http://berlin.kauperts.de/Strassen/Zeis ... Geschichte