Ks. Janusz Pasierb

Znani i nieznani tczewianie; ludzie zasłużeni dla miasta i
honorowi obywatele miasta
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.

Autor Tematu
qaz
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 0
Kontakt:

Ks. Janusz Pasierb

Post autor: qaz »

Myślę, że nie może w tym gronie zabraknąć Ks. Janusza Pasierba.
Mieszkał w domu przy ul. Lecha (nie pamiętam numeru). Jest na ścianie tej kamienicy pamiątkowa tablica. W 1991 r. otrzymał tytuł Honorowego Obywatela Miasta Tczewa.

Janusz Stanisław Pasierb (ur. 7 stycznia 1929 w Lubawie, zm. 15 grudnia 1993 w Warszawie), polski ksiądz katolicki, poeta i eseista, historyk i znawca sztuki i kultury.
Urodził się 7 stycznia 1929 roku w Lubawie w nauczycielskiej rodzinie. Dzieciństwo spędził w Tczewie, lata okupacji w Żabnie k. Tarnowa. Po ukończeniu tczewskiego Liceum Ogólnokształcącego w 1947 r., rozpoczął studia filozoficzno-teologiczne w Wyższym Seminarium Duchownym w Pelplinie, które ukończył w 1952 r.

Po przyjęciu święceń kapłańskich pracował jako wikariusz w Grudziądzu (fara) i Redzie. Naukę kontynuował w Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, Uniwersytecie Jagiellońskim, Uniwersytecie Warszawskim, Papieskim Instytucie Archeologii Chrześcijańskiej w Rzymie oraz Uniwersytecie Kantonalnym we Fryburgu (sztuka kościelna, polonistyka, archeologia, historia kultury, patrologia). W 1957 r. uzyskał doktorat z teologii, w 1962 r. doktorat z archeologii, w 1964 r. habilitował się na Wydziale Historycznym UW, w 1972 r. otrzymał tytuł profesora nadzwyczajnego, w 1982 r. - profesora zwyczajnego.

Był profesorem Akademii Teologii Katolickiej oraz wykładowcą innych uczelni krajowych i zagranicznych, a także członkiem wielu stowarzyszeń naukowych w Polsce i za granicą oraz redakcji czasopism.

Jako poeta debiutował w 1972 r. na łamach "Tygodnika Powszechnego". Wśród kilkuset publikacji, opublikował m.in. siedem tomów esejów i trzynaście zbiorów poetyckich. W 1982 r. otrzymał godność Prałata Honorowego Jego Świątobliwości, w 1990 r. Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski, w 1991 r. tytuł Honorowego Obywatela Miasta Tczewa. Zmarł 15 grudnia 1993 roku w Warszawie, pochowany w Pelplinie.

W 1998 powstała fundacja jego imienia, nagradzająca osiągnięcia młodych twórców. Jest patronem Liceum Ogólnokształcącego (od 1994) i ulicy w Pelplinie, gdzie ponadto organizowany jest Pomorski Festiwal Poetycki im. ks. Janusza St. Pasierba. Jego imię noszą także Zespół Szkół Ekonomicznych w Tczewie (od 1998) oraz Zespół Szkół Zawodowych w Żabnie (od 2000). Od 1996 Rada Miejska w Grudziądzu przyznaje nagrodę im. ks. Pasierba, za krzewienie wartości chrześcijańskich i humanistycznych w twórczości artystycznej i działalności społecznej.
(info za Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Pasierb" onclick="window.open(this.href);return false;)
Awatar użytkownika

zielu
Moderator
Moderator
Rajca
Rajca
Reakcje:
Podziękował;: 211 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy
Kontakt:

Re: Ks. Janusz Pasierb

Post autor: zielu »

W wątku o cmentarzu w Pelplinie jest zdjęcie grobu ks. Pasierba.
Załączniki
Pasierb.jpg
Pasierb.jpg (217.01 KiB) Przejrzano 1961 razy
Pasierb.jpg
Pasierb.jpg (217.01 KiB) Przejrzano 1961 razy
"Smoka pokonać trudno, ale starać się trzeba"

MateuszB.
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Podziękował;: 0
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Ks. Janusz Pasierb

Post autor: MateuszB. »

Tak w ogóle co wspólnego KS Janusz St. Pasierb ma z Tczewem?
Wiem, że mieszkał kilka lat przed wojna i kilka lat po wojnie, jego rodzice mieszkali chyba jeszcze po jego wyprowadzce, więc pewnie co jakiś czas bywał, ale mi osobiście bardziej kojarzy się z Pelplinem.
Pytam, bo szukam książek o znanych osobistościach z Tczewa. Ktoś kto się w Tczewie urodził jak Skultet, Forster czy Ciechowski od razu się według mnie wpasowuje w tą regułę. Landowski który co prawda w Tczewie się nie urodził, ale poświęcił większość życia na rozwój kulturalny miasta też jak najbardziej wpisuje mi się w tą zasadę. Natomiast z KS. pasierbem mam problem, ani się tu nie urodził, ani chyba nic wielkiego dla Tczewa nie zdziałał, mieszkał raptem parę lat. Książek o nim pełno, ale ile tu Tczewa właśnie w tej postaci.
Są jakieś wydarzenia z nim i z Tczewem związane?
ODPOWIEDZ