Kolejowe wieże ciśnień

Awatar użytkownika

Blondi
Przybysz
Przybysz
Reakcje:
Posty: 80
Rejestracja: 26 gru 2011, o 08:37
Lokalizacja: Tczew / Szymankowo
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#11

Post autor: Blondi »

Byłam dzisiaj obok naszej kolejowej wieży ciśnień, można podejść pod same drzwi - opłakany stan: :(
- drzwi i schodki
wieża1.jpg
wieża1.jpg (175.13 KiB) Przejrzano 485 razy
wieża1.jpg
wieża1.jpg (175.13 KiB) Przejrzano 485 razy
wieża2.jpg
wieża2.jpg (153.21 KiB) Przejrzano 485 razy
wieża2.jpg
wieża2.jpg (153.21 KiB) Przejrzano 485 razy
- widok nad drzwiami
wieża3.jpg
wieża3.jpg (153.26 KiB) Przejrzano 485 razy
wieża3.jpg
wieża3.jpg (153.26 KiB) Przejrzano 485 razy
- zdjęcie przez wybite okno
wieża4.jpg
wieża4.jpg (152.72 KiB) Przejrzano 485 razy
wieża4.jpg
wieża4.jpg (152.72 KiB) Przejrzano 485 razy

Awatar użytkownika

mieczy
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Posty: 554
Rejestracja: 5 mar 2011, o 12:35
Lokalizacja: Tczew
Podziękował;: 137 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#12

Post autor: mieczy »

Rozmawiałem dziś z moim "informatorem" 8-)
Twierdzi, że jest to kolejowa wieża ciśnień, zaopatrująca w w wodę parowozy i dworzec.
Przetrwała wojnę. Po wybudowaniu nowego dworca i wieży została rozebrana. (1945-1950)

Awatar użytkownika

Kristoph
Budnik
Budnik
Reakcje:
Posty: 499
Rejestracja: 22 gru 2011, o 16:20
Lokalizacja: Tczew
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#13

Post autor: Kristoph »

Jadzia pisze:
Niesia pisze:Kolejowa wieża ciśnień widziana z 4 peronu PKP
To ja zamawiam peron 1 do zrobienia fotki wieży :lol:
Niesia pisze:
Jadzia pisze:To ja zamawiam peron 1 do zrobienia fotki wieży :lol:
Kto pierwszy, ten lepszy... :lol:
Witam :hi Jak naprawdę wybierzecie się na peron zrobić fotkę wieży, a macie dobre aparaty, to spróbujcie tyle ile się da przybliżyć wodowskaz,
może pójdzie jeszcze dostrzec jakieś cyferki po dawnej skali. :oops: Bo ja moim aparatem, czy Blondi aparatem nie mam szans. :(
wieża.JPG
autor fotki - Niesia
wieża.JPG (176.16 KiB) Przejrzano 447 razy
autor fotki - Niesia
autor fotki - Niesia
wieża.JPG (176.16 KiB) Przejrzano 447 razy
na fotce Niesi zaznaczyłem strzałką ten wodowskaz.

Awatar użytkownika

Jadzia
Moderator
Moderator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Posty: 4179
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
Podziękował;: 262 razy
Otrzymał podziękowań: 275 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#14

Post autor: Jadzia »

Kristoph pisze:Od strony dworca jest znacznie lepiej, ale i tam zauważymy jakieś braki:
- na fotce widać jeszcze pozostałość po wodowskazie. Niegdyś widniała tam podziałka z cyferkami.
Stan wody obserwowano za pomocą lornetek.
Wytłumaczcie mi, jak ten wodowskaz działał? Który stan wody wskazywał? :scratch

Awatar użytkownika

zet48
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Posty: 4415
Rejestracja: 30 sty 2011, o 19:05
Lokalizacja: Tczew / Gdańsk
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#15

Post autor: zet48 »

Chyba tak samo jak "wodowskaz" w czajnikach elektrycznych
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"

Awatar użytkownika

Kristoph
Budnik
Budnik
Reakcje:
Posty: 499
Rejestracja: 22 gru 2011, o 16:20
Lokalizacja: Tczew
Podziękował;: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 12 razy
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#16

Post autor: Kristoph »

Jadzia pisze: Wytłumaczcie mi, jak ten wodowskaz działał? Który stan wody wskazywał? :scratch
Ten wodowskaz działał na zasadzie naczyń połączonych
Naprawdę w bardzo prosty sposób - rysunek poniżej chyba wszystko wytłumaczy:
Załączniki
WODOWSKAZ.jpg
WODOWSKAZ.jpg (44.04 KiB) Przejrzano 386 razy
WODOWSKAZ.jpg
WODOWSKAZ.jpg (44.04 KiB) Przejrzano 386 razy

Awatar użytkownika

Jadzia
Moderator
Moderator
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Posty: 4179
Rejestracja: 30 sty 2011, o 20:23
Podziękował;: 262 razy
Otrzymał podziękowań: 275 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#17

Post autor: Jadzia »

Jedyne co udało mi się wyłapać. IMO skali, to tam nie widać. :nono No chyba, że w tej górnej części coś tam jest...
Może geo coś więcej zdziała ze swoja lufą :hyhy
Fot. 2 i 3 zniekształcone :lol: Kombinowałam z dodaniem kontrastu, żeby może cokolwiek wyciągnąć
1.jpg
1.jpg (101.33 KiB) Przejrzano 374 razy
1.jpg
1.jpg (101.33 KiB) Przejrzano 374 razy
2.jpg
2.jpg (564.04 KiB) Przejrzano 374 razy
2.jpg
2.jpg (564.04 KiB) Przejrzano 374 razy
IMG_3738.JPG
IMG_3738.JPG (110.72 KiB) Przejrzano 374 razy
IMG_3738.JPG
IMG_3738.JPG (110.72 KiB) Przejrzano 374 razy

Awatar użytkownika

LukaszB
Burmistrz
Burmistrz
Reakcje:
Posty: 7741
Rejestracja: 21 sty 2011, o 17:54
Lokalizacja: Tczew
Podziękował;: 434 razy
Otrzymał podziękowań: 399 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#18

Post autor: LukaszB »

Mnie zainteresował jasny fragment obok wodomierza. Może był tam kiedyś jakiś napis??
Załączniki
wodomierz.JPG
wodomierz.JPG (197.51 KiB) Przejrzano 377 razy
wodomierz.JPG
wodomierz.JPG (197.51 KiB) Przejrzano 377 razy
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II

Awatar użytkownika

zet48
Pisarz Miejski
Pisarz Miejski
Reakcje:
Posty: 4415
Rejestracja: 30 sty 2011, o 19:05
Lokalizacja: Tczew / Gdańsk
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#19

Post autor: zet48 »

Myślę że nie było tam napisu ...cała wieża jest w takie paski i równe plamy - tak etapami ją może stawiano.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"

Awatar użytkownika

mieczy
Obywatel
Obywatel
Reakcje:
Posty: 554
Rejestracja: 5 mar 2011, o 12:35
Lokalizacja: Tczew
Podziękował;: 137 razy
Otrzymał podziękowań: 43 razy
Kontakt:

Re: Kolejowa Wieża Ciśnień

#20

Post autor: mieczy »


ODPOWIEDZ