Jeśli przęsło ESTB miałoby mieć 150 metrów, to by oznaczało, że była to doskonalsza konstrukcja niż kratownica Lentzego! A tak chyba nie jest, wystarczy spojrzeć na nurtowe przęsła ESTB i ich ugięcie ku rzece, a są tej samej długości co przęsła Lentzego.
Moim zdaniem trudno oszacować ilość przęseł oraz ich układ, z kilku prostych względów:
a) nie wiemy, w którym roku przywrócono pierwotną długość uratowanemu przęsłu nurtowemu z 1940 roku oraz kiedy naprawiono 2 małe przęsła z 1940 roku,
b) jeśli powyższego nie wiemy, nie wiemy również, gdzie były podparte przęsła oraz jakiej były długości, a tym samym ile ich było, możemy tylko przypuszczać,
c) nie znamy założeń odbudowy mostu kolejowego, tj. nie wiemy czy:
- zamierzano najpierw zbudować most tymczasowy - jednotorowy, a zaraz po jego ukończeniu rozpocząć prace nad mostem dwutorowym,
- zamierzano zbudować most jednotorowy na dłuższy czas, a o moście dwutorowym pomyśleć w przyszłości,
- nie wiemy czy powódź i zniszczenie mostu drogowego miało wpływ na kształt odbudowy mostu kolejowego;
I jeszcze kilka słów na temat fotografii, która się tu już pojawiała:

- 1mosty.jpg (373.34 KiB) Przejrzano 1065 razy

- 1mosty.jpg (373.34 KiB) Przejrzano 1065 razy
Od strony Tczewa patrząc:
- widoczny jest betonowy przyczółek, most drogowy wciąż nie posiada tego małego "przęsełka", które pozwala dziś na niego wejść/ wjechać,
- w jednej czwartej długości pierwszego przęsła nurtowego widoczna jest izbica, co może oznaczać, że przed przęsłem ESTB znajdowało się inne, które łączyło most z przyczółkiem, a pierwsze przęsło ESTB nie miało 130 metrów i nie sięgało od przyczółka do filara na środku rzeki,
- przęsło z 1940 roku jest już odbudowane,
- za pierwszym przęsłem Lentzego widać kratownicę ESTB oraz wiele podparć pod wspomnianym przęsłem, a na początku tego przęsła, od strony Tczewa konstrukcję wykorzystywaną do rozbiórki mostu, czyli można przypuszczać, że przęsło było rozmontowywane przez zainstalowaniem go na moście drogowym,
- jeśli ESTB było rozmontowywane, to być może te podparcia to przygotowanie do zainstalowania przęsła łukowego w osi mostu kolejowego?
- w okolicy pierwsze pary wież mostu drogowego widać 4 filary pod mostem kolejowym (nie licząc filara mostu drogowego).
Dodatkowo na innej fotografii, widać że pierwsze przęsło nurtowe ESTB nie mogło mieć tej samej długości co oryginalne przęsło nr 1 na moście kolejowym, co pokrywa się z tym co napisałem wcześniej, a mianowicie że widoczna może być na poprzedniej fotografii izbica, która chroniła filar mostu ESTB przed lodem:

- estb_na_kolejowym.jpg (183.06 KiB) Przejrzano 1065 razy

- estb_na_kolejowym.jpg (183.06 KiB) Przejrzano 1065 razy