Słupy graniczne Wolnego Miasta Gdańska i Polski
Regulamin forum
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
1. Treści i załączniki umieszczane w postach mogą być użyte w działalności Dawnego Tczewa przy zachowaniu dbałości o dane wrażliwe.
-
Jadzia
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował : 207 razy
- Otrzymał podziękowań: 220 razy
Słupy graniczne Wolnego Miasta Gdańska i Polski
Miejsce w parku, zwane "misiami" (kompletnie nie wiem dlaczego?):
Na schodkach zauważyłam litery. Wiadomo komukolwiek w jakim celu utworzono to miejsce?-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Znajomość języków obcych: English, Deutsch, Pусский
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
- Podziękował : 147 razy
- Otrzymał podziękowań: 110 razy
Re: Słupy graniczne Wolnego Miasta Gdańska i Polski
Ja mam silne skojarzenie ze słupami granicznymi Wolnego Miasta Gdańska - może to taki powojenny recykling?Jadzia pisze:Na schodkach zauważyłam litery. Wiadomo komukolwiek w jakim celu utworzono to miejsce?
Czy za literą F mogą "w zakładce" być jeszcze D? P oznaczałoby Polskę. Takie słupy stały przecież kilka kilometrów od miasta a nawet kilkaset metrów od niego (wokół mostu)

Jeśli się potwierdzi - pamiętajcie że ja to wykombinowałem

Patrz: http://www.marienburg.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
-
Jadzia
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
be-good, z tego co tam widziałam, na blokach były pojedyncze literki. Trudno było dokładnie się temu przyglądać (starałam się), bo śmierdziało tam... Ktoś sobie zrobił tam WC... Masakra, obrzydlistwo!
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Lokalizacja: Najpierw Czyżykowo, potem Bajkowe, obecnie Górki, za jakiś czas - Rokitki :( ...
Co do miejsca w parku poetycko nazywanego przez Jadzię "misiami":
Podeszliśmy tam dziś powęszyć (bo po deszczu mniej uryną wali) i podaję takie spostrzeżenia:
W kompleksie tamtejszych murków jest chyba kawałek nagrobka: W murkach znajduje się też kilkadziesiąt łupanych fragmentów kamiennych płyt z wykutym deseniem w kratkę; te same kamienie można zobaczyć też w owalu otaczającym "żabie oczko": Najfajniejsza sprawa to podest z ośmioma schodkami, według mnie naprawdę mamy tam ósemkę słupów granicznych Wolnego Miasta Gdańska i Polski. Podłubałem tam trochę i widać, że po F znajduje się kolejny znak zaczynający się od pionowej linii: Patrząc od lewej - podejście i cztery znaki P (= Polska?): Zejście na prawą to trzy częściowo przysłonięte F(?) i jedno P: Murki znajdujące się dookoła zawierają też fragment potłuczonych kamiennych słupów:
Podeszliśmy tam dziś powęszyć (bo po deszczu mniej uryną wali) i podaję takie spostrzeżenia:
W kompleksie tamtejszych murków jest chyba kawałek nagrobka: W murkach znajduje się też kilkadziesiąt łupanych fragmentów kamiennych płyt z wykutym deseniem w kratkę; te same kamienie można zobaczyć też w owalu otaczającym "żabie oczko": Najfajniejsza sprawa to podest z ośmioma schodkami, według mnie naprawdę mamy tam ósemkę słupów granicznych Wolnego Miasta Gdańska i Polski. Podłubałem tam trochę i widać, że po F znajduje się kolejny znak zaczynający się od pionowej linii: Patrząc od lewej - podejście i cztery znaki P (= Polska?): Zejście na prawą to trzy częściowo przysłonięte F(?) i jedno P: Murki znajdujące się dookoła zawierają też fragment potłuczonych kamiennych słupów:
Ostatnio zmieniony 15 sie 2011, o 19:26 przez be-good, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Dla porównania podaję link: http://www.dawnygdansk.pl/slupy/slupy.htm i wzorzec granicznego słupa Freistadt Danzig // Polska:
Cytuję http://www.danzig-online.pl/grenze/grenze.html :
Od punktu między Bożym Polem a Postelau, przez punkt Gołębiewko / Mittel Golmkau, między Dalwinem, a Sobbowitz, między Miłobądzem, a Kohlin, przez Łąki Tczewskie (Wiesenau) do Wisły (Weichsel). Odcinek ten liczył ponad 30 km, ustawiono na nim 170 słupów.
Tak więc budulca na parkowe schodki w okolicy było od groma...
Od punktu między Bożym Polem a Postelau, przez punkt Gołębiewko / Mittel Golmkau, między Dalwinem, a Sobbowitz, między Miłobądzem, a Kohlin, przez Łąki Tczewskie (Wiesenau) do Wisły (Weichsel). Odcinek ten liczył ponad 30 km, ustawiono na nim 170 słupów.
Tak więc budulca na parkowe schodki w okolicy było od groma...
-
Jadzia
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
OOOOO!!!! A jednak. Widzisz, jak fociłam te schody, to nie mogłam tam za długo stać. Nie waliło wtedy uryną, było znacznie gorzej. Cud, że nie wdepłam, fuj 

-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Przy ławeczce na południe od "żabek" leży chyba jeszcze jeden słup, choć tu poza wymiarami nie ma potwierdzenia w postaci widocznych wykutych liter:
- Załączniki
-
- żabki.JPG (402.74 KiB) Przejrzano 358 razy
- żabki.JPG (402.74 KiB) Przejrzano 358 razy
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował : 0
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
- Kontakt:
Czytałem o użyciu słupków granicznych w prasie gdańskiej ...jakieś parę lat temu ...i wspomniano tam również o użyciu 22 słupków jako kamienne ogrodzenia w Parku Miejskim w Tczewie.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Koordynator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
Jeśli chodzi o gorsze sprawy... dam Ci Jadzia lekcję niemieckiego:Jadzia pisze:OOOOO!!!! A jednak. Widzisz, jak fociłam te schody, to nie mogłam tam za długo stać. Nie waliło wtedy uryną, było znacznie gorzej. Cud, że nie wdepłam, fuj
Ich bin stolz

Bo to fajne znalezisko jest

-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował : 195 razy
- Otrzymał podziękowań: 219 razy
Wracając do słupków granicznych. Myślałem, że są w jakiś sposób oznakowane, ale niestety numery słupków widnieją tylko na mapach 

Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, o 13:10 przez
Jadzia, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Porządki w wątku :)

Powód: Porządki w wątku :)
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II