W dawnej aptece
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
W dawnej aptece
Proszę o kontakt, jeśli ktoś posiada np. "Kalendarz Farmaceutyczny" (jeden znalazłam w Podlaskiej Bibliotece Cyfrowej), dawne recepty oraz inne ciekawe materiały dotyczące dawnych aptek (niekoniecznie tczewskich). Materiał ikonograficzny, który już posiadam, dostępny jest w książce A. Drygasa "Zarys dziejów aptekarstwa w Tczewie (do 1951 roku)".
Z góry dziękuję
Małgosia Kruk
Z góry dziękuję
Małgosia Kruk
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
- Kontakt:
Re: W dawnej aptece
Posiadam receptę i rachunek ze szpitala Joannitów ...nie wiem czy się przydadzą?
- Załączniki
-
- 32.jpg (263.02 KiB) Przejrzano 1144 razy
- 32.jpg (263.02 KiB) Przejrzano 1144 razy
-
- 33.jpg (307.98 KiB) Przejrzano 1144 razy
- 33.jpg (307.98 KiB) Przejrzano 1144 razy
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Kontakt:
Super, jakbyś tradycyjnie już mógł podrzucić do SHM i wypożyczyć na wystawę, byłoby super. Materiały zbieram do 10 stycznia.
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Kontakt:
Miejska Biblioteka Publiczna w Tczewie zaprasza na wystawę „W dawnej aptece”, na której przedstawiono dzieje tczewskich aptek, tych najstarszych, jak i również tych już nieistniejących. Zobrazowano je przy pomocy zdjęć, dokumentacji budowlanej oraz dokumentów życia społecznego. Dodatkowo zaprezentowano wnętrze starej apteki, czyli elementy wyposażenia receptury i ekspozytury: pulpit, szafki apteczne, krzesło laboratoryjne, wagi analityczne, łaźnię parową, butelki apteczne tzw. sztanglasy i wiele innych ciekawych eksponatów.
Wystawa jest czynna W Bibliotece Głównej przy ul. J. Dąbrowskiego 6 do końca lutego br. od poniedziałku do piątku w godz. 11:00-17:00, a w środy od 10:00 do 15:00.
------------
Archiwalia udostępnił również Zet. Chcemy zorganizować pod koniec lutego większe spotkanie dla osób, które przyczyniły się do powstania wystawy. Będzie wtedy możliwość wspólnego zwiedzania ekspozycji. M. K.
Wystawa jest czynna W Bibliotece Głównej przy ul. J. Dąbrowskiego 6 do końca lutego br. od poniedziałku do piątku w godz. 11:00-17:00, a w środy od 10:00 do 15:00.
------------
Archiwalia udostępnił również Zet. Chcemy zorganizować pod koniec lutego większe spotkanie dla osób, które przyczyniły się do powstania wystawy. Będzie wtedy możliwość wspólnego zwiedzania ekspozycji. M. K.
-
- Moderator
-
Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Podziękował;: 300 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Byłam, a tu zajawki
Warto! 
A tu link do strony Biblioteki ze zdjęciami: http://www.mbp.tczew.pl/index.php?optio ... &Itemid=78" onclick="window.open(this.href);return false;

A tu link do strony Biblioteki ze zdjęciami: http://www.mbp.tczew.pl/index.php?optio ... &Itemid=78" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Kontakt:
Zapraszamy 23 lutego (czwartek) o godz. 16:15 do Biblioteki Głównej przy ul. J. Dąbrowskiego 6 na wspólne zwiedzanie wystawy, a jeżeli komuś termin nie odpowiada, to czekamy w pozostałe dni do końca miesiąca.
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował;: 601 razy
- Otrzymał podziękowań: 530 razy
Kto przyjdzie jutro zwiedzać wystawę? Będę na pewno ja z Kristophem, może Blondi 

"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Pisarz Miejski
- Reakcje:
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
- Kontakt:
Ja już obiecałem Emce że przyjdę ...mały wkład w tworzenie wystawy również mam więc nie wypada nie przyjść.
"Od dziś dzień , do końca świata w ludzkiej będziem pamięci, My wybrani - Kompania Braci, Kto dziś wespół ze mną krew przeleje ten mi Bratem"
-
- Budnik
- Reakcje:
- Podziękował;: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
- Kontakt:
Dziś byliśmy większą grupą...
Dostaliśmy ksiunszki.
Dowiedzieliśmy się, czym jest apteka.
I pooglądaliśmy trochę.
Ta szafka jest świetna.