75. rocznica wybuchu wojny
-
- Burmistrz
- Reakcje:
- Podziękował : 195 razy
- Otrzymał podziękowań: 219 razy
75. rocznica wybuchu wojny
1. września o godz. 14.30, przy ul. Jana z Kolna (Skwer Bohaterów Szymankowa) odbędą się uroczystości związane z upamiętnieniem 75. rocznicy wybuchu II wojny światowej. Uświetni je udział Reprezentacyjnej Orkiestry Straży Granicznej oraz przelot samolotów wojskowych.
Program uroczystości:
- hymn państwowy
- powitanie gości
- wystąpienia okolicznościowe
- modlitwa za poległych
- Apel Poległych
- salwa honorowa
- składanie kwiatów
- zakończenie uroczystości.
Uroczystości odbywają się pod patronatem marszałka Sejmu RP - Ewy Kopacz oraz marszałka Senatu RP - Bogdana Borusewicza.
Program uroczystości:
- hymn państwowy
- powitanie gości
- wystąpienia okolicznościowe
- modlitwa za poległych
- Apel Poległych
- salwa honorowa
- składanie kwiatów
- zakończenie uroczystości.
Uroczystości odbywają się pod patronatem marszałka Sejmu RP - Ewy Kopacz oraz marszałka Senatu RP - Bogdana Borusewicza.
"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Re: 75. rocznica wybuchu wojny
Byliśmy we dwóch, bo niespokojna bała się wprosić do trójki
![Obrazek]()

"Nasze czyny mogą jednakowoż przetrwać długo, o ile otrzymają potwierdzenie poprzez słowa świadków lub uratują pamięć dzięki spisaniu" Sambor II
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował : 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Miałem zaszczyt (jak co roku) uczestniczyć w obchodach upamiętniających rozpoczęcie II Wojny Światowej zarówno w Kałdowie, Szymankowie jaki w Tczewie.
Jako funkcjonariusz celny jestem członkiem pododdziału reprezentacyjnego Urzędu Celnego W Gdańsku i od uczestniczymy czynnie w obchodach.
W tym roku pełniłem wartę honorową przy pomniku w Szymankowie(kto mnie zna to mnie pozna;)
Poniżej kilka zdjęć z uroczystości(do części zdjęć, jak przyznaję nie mam praw autorskich - są one własnością IC Gdynia)
Kałdowo:
Jako funkcjonariusz celny jestem członkiem pododdziału reprezentacyjnego Urzędu Celnego W Gdańsku i od uczestniczymy czynnie w obchodach.
W tym roku pełniłem wartę honorową przy pomniku w Szymankowie(kto mnie zna to mnie pozna;)
Poniżej kilka zdjęć z uroczystości(do części zdjęć, jak przyznaję nie mam praw autorskich - są one własnością IC Gdynia)
Kałdowo:
- Załączniki
-
- Szymankowo (5).JPG (260.96 KiB) Przejrzano 133 razy
- Szymankowo (5).JPG (260.96 KiB) Przejrzano 133 razy
-
- Przybysz
- Reakcje:
- Podziękował : 0
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Tczew:
Jak widać na załączonych zdjęciach, uroczystość w Szymankowie i Tczewie prowadziła pani Anna Popek. Wśród gości byli m.in Cezary Grabarczyk wicemarszałek sejmu RP, Bogdan Borusewicz Marszałek senatu RP(po raz kolejny zresztą), Podsekretarz stanu w Min Finansów Szef Służby Celnej Jacek Kapica oraz kilku innych posłów na sejm.
Oprócz tego Orkiestra Straży Granicznej oraz pododdział reprezentacyjny Wojska Polskiego z jednostki w Elblągu
Jak widać na załączonych zdjęciach, uroczystość w Szymankowie i Tczewie prowadziła pani Anna Popek. Wśród gości byli m.in Cezary Grabarczyk wicemarszałek sejmu RP, Bogdan Borusewicz Marszałek senatu RP(po raz kolejny zresztą), Podsekretarz stanu w Min Finansów Szef Służby Celnej Jacek Kapica oraz kilku innych posłów na sejm.
Oprócz tego Orkiestra Straży Granicznej oraz pododdział reprezentacyjny Wojska Polskiego z jednostki w Elblągu
-
- Burmistrz
- Reakcje:
Otrzymałem jeszcze dwa zdjęcia 

- Załączniki
-
- IMG_1192.jpg (246.78 KiB) Przejrzano 99 razy
- IMG_1192.jpg (246.78 KiB) Przejrzano 99 razy
-
- IMG_1193.jpg (277.71 KiB) Przejrzano 99 razy
- IMG_1193.jpg (277.71 KiB) Przejrzano 99 razy