Znaleziono 186 wyników
- 30 sty 2024, o 13:27
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Słupy ogłoszeniowe
Do dnia dzisiejszego przetrwały jedynie dwa zabytkowe słupy, których stan jest delikatnie mówiąc nienajlepszy. Staramy się jak można je upiększyć 

- 2 lut 2024, o 16:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Urząd Miejski
Dzięki staraniom i determinacji Pani Arleny Haase - Witczak - Miejskiej Konserwator Zabytków udało się zrekonstruować brakujące witraże oraz poddać konserwacji stolarkę okna wschodniego na klatce schodowej dawnego mieszkania starosty, obecnego Urzędu Miejskiego.
Bardzo dobra praca! bravo!
Bardzo dobra praca! bravo!
- 14 lut 2024, o 22:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Urząd Miejski
Dzięki staraniom i determinacji Pani Arleny Haase - Witczak - Miejskiej Konserwator Zabytków udało się zrekonstruować brakujące witraże oraz poddać konserwacji stolarkę okna wschodniego na klatce schodowej dawnego mieszkania starosty, obecnego Urzędu Miejskiego. Bardzo dobra praca! bravo! ./downloa...
- 28 lut 2024, o 07:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Liceum im. Marii Curie - Skłodowskiej
Jako jedyny wówczas chłopak z Domu Dziecka w Tczewie uczęszczałem do tego liceum, w roku 1958 zdałem maturę i przeniosłem się do Torunia, gdzie rozpocząłem studia. Obecnie, jako 83-letni pisarz i wydawca, wspominam tamte lata i tamtych nauczycieli. Kontakt e-mailowy mam tylko z jednym dawnym kolegą ...
- 16 mar 2024, o 14:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wiatrak
13 marca 2024 r. zostało ogłoszone przez Urząd Miasta Tczewa postępowanie nr BZP.271.3.2.2024 na etap 1 robót budowlanych i prac konserwatorskich prowadzonych w zabytkowym XIX-wiecznym wiatraku typu holenderskiego w Tczewie wraz z dokumentacją. Umieszczona na platformie zakupowej dokumentacja zawier...
- 21 mar 2024, o 18:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Kalendarz parafii św. Józefa z 1934 roku, to świetna pamiątka z budowy...
- 21 mar 2024, o 18:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kalendarz parafialny z 1936 roku
- 21 mar 2024, o 18:32
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kolejne skany z kalendarzy parafialnych...Na witrażu nad chórem , ufundowanym przez Sewerynę i Mariana Lizoniów możemy zobaczyć kopułę bazyliki św. Piotra w Watykanie, wieżę kościoła św. Józefa, wieżyczki mostu i prawdopodobnie księdza Młyńskiego...
- 27 mar 2024, o 10:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ciepłe
Dworek Fibelkornów zachował się w centrum wsi do dzisiaj. Według źródeł pochodzi z ok. 1830 r. Strona gminy Gniew przytacza podanie o "farmazynie" - Kurcie Fibelkornie (1865 - 1930). Wspomniany Rudolph mógł być jego ojcem/bratem? Johann Rudolf Fibelkorn z Valeską Julianne Emilie mieli syn...
- 6 kwie 2024, o 17:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przedmioty dawnego Tczewa
Odrestaurowany dzwonek rowerowy Centrala Rowerów Tczew.