Znaleziono 186 wyników

Powrót

autor: LukaszB
30 sty 2024, o 13:27
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Słupy ogłoszeniowe

Do dnia dzisiejszego przetrwały jedynie dwa zabytkowe słupy, których stan jest delikatnie mówiąc nienajlepszy. Staramy się jak można je upiększyć ::dawnytczew
autor: piozykow
2 lut 2024, o 16:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Urząd Miejski

Dzięki staraniom i determinacji Pani Arleny Haase - Witczak - Miejskiej Konserwator Zabytków udało się zrekonstruować brakujące witraże oraz poddać konserwacji stolarkę okna wschodniego na klatce schodowej dawnego mieszkania starosty, obecnego Urzędu Miejskiego.
Bardzo dobra praca! bravo!
autor: LukaszB
14 lut 2024, o 22:48
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Urząd Miejski

Dzięki staraniom i determinacji Pani Arleny Haase - Witczak - Miejskiej Konserwator Zabytków udało się zrekonstruować brakujące witraże oraz poddać konserwacji stolarkę okna wschodniego na klatce schodowej dawnego mieszkania starosty, obecnego Urzędu Miejskiego. Bardzo dobra praca! bravo! ./downloa...
autor: Janusz B. Roszkowski
28 lut 2024, o 07:58
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Liceum im. Marii Curie - Skłodowskiej

Jako jedyny wówczas chłopak z Domu Dziecka w Tczewie uczęszczałem do tego liceum, w roku 1958 zdałem maturę i przeniosłem się do Torunia, gdzie rozpocząłem studia. Obecnie, jako 83-letni pisarz i wydawca, wspominam tamte lata i tamtych nauczycieli. Kontakt e-mailowy mam tylko z jednym dawnym kolegą ...
autor: Wałasz
16 mar 2024, o 14:30
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wiatrak

13 marca 2024 r. zostało ogłoszone przez Urząd Miasta Tczewa postępowanie nr BZP.271.3.2.2024 na etap 1 robót budowlanych i prac konserwatorskich prowadzonych w zabytkowym XIX-wiecznym wiatraku typu holenderskiego w Tczewie wraz z dokumentacją. Umieszczona na platformie zakupowej dokumentacja zawier...
autor: niespokojna66
21 mar 2024, o 18:14
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

Kalendarz parafii św. Józefa z 1934 roku, to świetna pamiątka z budowy...
21 mar 2024, o 18:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Kalendarz parafialny z 1936 roku
21 mar 2024, o 18:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Kolejne skany z kalendarzy parafialnych...Na witrażu nad chórem , ufundowanym przez Sewerynę i Mariana Lizoniów możemy zobaczyć kopułę bazyliki św. Piotra w Watykanie, wieżę kościoła św. Józefa, wieżyczki mostu i prawdopodobnie księdza Młyńskiego...
autor: Wałasz
27 mar 2024, o 10:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ciepłe

Dworek Fibelkornów zachował się w centrum wsi do dzisiaj. Według źródeł pochodzi z ok. 1830 r. Strona gminy Gniew przytacza podanie o "farmazynie" - Kurcie Fibelkornie (1865 - 1930). Wspomniany Rudolph mógł być jego ojcem/bratem? Johann Rudolf Fibelkorn z Valeską Julianne Emilie mieli syn...
autor: AnnaK
6 kwie 2024, o 17:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedmioty dawnego Tczewa

Odrestaurowany dzwonek rowerowy Centrala Rowerów Tczew.