Znaleziono 300 wyników

Powrót

autor: be-good
30 lis 2017, o 20:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wrzesień 39 r. i okupacja

Na stronie www. alamy. com od jakiegoś czasu można oglądać dwa zdjęcia niemieckiej propagandy według opisu wykonane w Tczewie 14 września 1939 roku. Opisane są tak :/ : Niemieccy uciekinierzy wracają do Tczewa. Wracają do obecnie oswobodzonej ojczyzny ze swoim drobnym dobytkiem. Niemcy wyzwoleni z p...
autor: Big Zbig
16 gru 2017, o 23:00
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Treningi gry w boule

W 2012 roku rumieńców nabierać zaczął plac do gry w boule ( bez rezultatu). Również w roku 2015 próbowałem temat ten "przepchnąć" w ramach budżetu obywatelskiego. Niestety zabrakło wystarczającej ilości głosów poparcia . Z uporem maniaka w tym roku ponownie zgłosiłem ten sam wniosek. Zosta...
18 gru 2017, o 18:43
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. 30 Stycznia

Z dzisiejszego Ebay. Czy to Tczew, czy jednak Danzig? :scratch W tytule aukcji: "AK Echt Foto Gruß aus Dirschau Tczew Wohnhaus Danzig Westpr. 1914" WG mnie to nieistniejący dom z rogu 30 Stycznia i Wąskiej(?) :scratch [mention]Jadzia[/mention] zapewne jest w posiadaniu zdjęcia z Ewidencji...
26 gru 2017, o 16:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Mam to w Tczewie - detale architektoniczne

Koszulki DT jeżdżą po świecie i robią zdjęcia... Rzecz jasna nie sobie ;) Ostra Brama w Wilnie - medalion z Pogonią dzierżą dwa ewidentne gryfy : DSC05747.JPG Fryfki.jpg W Supraślu przed pałacem tamtejszych włókienniczych fabrykantów - bogini Ceres , niczym kiedyś u Muscatego w ogródku... IMG_201706...
autor: mirza3
30 gru 2017, o 20:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Najstarszy wizerunek graficzny Tczewa

Dodam, że w naszym prywatnym życiu i w szerszym ujęciu najlepszą perspektywę i tzw obejrzenie na nas mają nasi sąsiedzi ;) :pilot XV-wieczny Tczew (lewy, górny róg) dostrzec można w fantazyjnie zakrzywionej przestrzeni obrazu "Oblężenie Malborka w roku 1460",wiszącego do II wojny światowe...
autor: greg2018
4 sty 2018, o 12:14
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: 2 Batalion Strzelców

Zwiedzając dzisiaj wystawę w "Muzeum Wisły" zobaczyłam legitymację żony żołnierza, który zginął w 1939 roku w tczewskich koszarach - Jana Jeżewskiego. Wspomniany tu https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1248&hilit=je%C5%BCewski Pozostałe zdjęcia dotyczą batalionu, nie w...
autor: greg2018
4 sty 2018, o 12:34
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: 2 Batalion Strzelców

Najsłynniejszy przedwojenny tczewski oddział WP przeniósł się do naszego miasta w marcu 1930 ze Starogardu i stacjonował w Tczewie do wybuchu wojny. Za stroną http://tczew.naszemiasto.pl/archiwum/926964,tczew-60-lat-istnienia-batalionu-saperow,id,t.html" onclick="window.open(this.href);re...
autor: niespokojna66
6 sty 2018, o 14:37
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Willy Klink

Budynek, w którym mieściła się firma Klinka
f7cf1ed44c02b88077f9167444b3.jpg
Allegro.jpg
autor: niespokojna66
10 sty 2018, o 20:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Poczta

Chyba tego nie było Oferowana oferta dotyczy tego 1902 architektonicznego rysunku poczty w polskim mieście Tczewie. W momencie losowania miasto to było znane jako niemieckie miasto Dirschau. Mój dziadek pojechał do Niemiec w interesach w 1904 roku i jakoś nabył ten dokument. Nie wiem, ile kopii tego...
23 sty 2018, o 21:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Honorowi obywatele Tczewa

Sądząc po tym co wyrzuca internet, nasze miasto mianowało swoich honorowych obywateli dopiero po drugiej wojnie światowej. Tak, rzecz jasna, nie było... :nea Czy ktoś jest w stanie wykazać listę honorowych obywateli Tczewa sprzed wojny? Przecież nikt nie zniósł tych uchwał? :scratch Nie wspominam ju...