Znaleziono 300 wyników
- 30 lis 2017, o 20:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Na stronie www. alamy. com od jakiegoś czasu można oglądać dwa zdjęcia niemieckiej propagandy według opisu wykonane w Tczewie 14 września 1939 roku. Opisane są tak :/ : Niemieccy uciekinierzy wracają do Tczewa. Wracają do obecnie oswobodzonej ojczyzny ze swoim drobnym dobytkiem. Niemcy wyzwoleni z p...
- 16 gru 2017, o 23:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Treningi gry w boule
W 2012 roku rumieńców nabierać zaczął plac do gry w boule ( bez rezultatu). Również w roku 2015 próbowałem temat ten "przepchnąć" w ramach budżetu obywatelskiego. Niestety zabrakło wystarczającej ilości głosów poparcia . Z uporem maniaka w tym roku ponownie zgłosiłem ten sam wniosek. Zosta...
- 18 gru 2017, o 18:43
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. 30 Stycznia
Z dzisiejszego Ebay. Czy to Tczew, czy jednak Danzig? :scratch W tytule aukcji: "AK Echt Foto Gruß aus Dirschau Tczew Wohnhaus Danzig Westpr. 1914" WG mnie to nieistniejący dom z rogu 30 Stycznia i Wąskiej(?) :scratch [mention]Jadzia[/mention] zapewne jest w posiadaniu zdjęcia z Ewidencji...
- 26 gru 2017, o 16:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Mam to w Tczewie - detale architektoniczne
Koszulki DT jeżdżą po świecie i robią zdjęcia... Rzecz jasna nie sobie ;) Ostra Brama w Wilnie - medalion z Pogonią dzierżą dwa ewidentne gryfy : DSC05747.JPG Fryfki.jpg W Supraślu przed pałacem tamtejszych włókienniczych fabrykantów - bogini Ceres , niczym kiedyś u Muscatego w ogródku... IMG_201706...
- 30 gru 2017, o 20:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Najstarszy wizerunek graficzny Tczewa
Dodam, że w naszym prywatnym życiu i w szerszym ujęciu najlepszą perspektywę i tzw obejrzenie na nas mają nasi sąsiedzi ;) :pilot XV-wieczny Tczew (lewy, górny róg) dostrzec można w fantazyjnie zakrzywionej przestrzeni obrazu "Oblężenie Malborka w roku 1460",wiszącego do II wojny światowe...
- 4 sty 2018, o 12:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: 2 Batalion Strzelców
Zwiedzając dzisiaj wystawę w "Muzeum Wisły" zobaczyłam legitymację żony żołnierza, który zginął w 1939 roku w tczewskich koszarach - Jana Jeżewskiego. Wspomniany tu https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?f=21&t=1248&hilit=je%C5%BCewski Pozostałe zdjęcia dotyczą batalionu, nie w...
- 4 sty 2018, o 12:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: 2 Batalion Strzelców
Najsłynniejszy przedwojenny tczewski oddział WP przeniósł się do naszego miasta w marcu 1930 ze Starogardu i stacjonował w Tczewie do wybuchu wojny. Za stroną http://tczew.naszemiasto.pl/archiwum/926964,tczew-60-lat-istnienia-batalionu-saperow,id,t.html" onclick="window.open(this.href);re...
- 6 sty 2018, o 14:37
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Willy Klink
Budynek, w którym mieściła się firma Klinka
- 10 sty 2018, o 20:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Poczta
Chyba tego nie było Oferowana oferta dotyczy tego 1902 architektonicznego rysunku poczty w polskim mieście Tczewie. W momencie losowania miasto to było znane jako niemieckie miasto Dirschau. Mój dziadek pojechał do Niemiec w interesach w 1904 roku i jakoś nabył ten dokument. Nie wiem, ile kopii tego...
- 23 sty 2018, o 21:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Honorowi obywatele Tczewa
Sądząc po tym co wyrzuca internet, nasze miasto mianowało swoich honorowych obywateli dopiero po drugiej wojnie światowej. Tak, rzecz jasna, nie było... :nea Czy ktoś jest w stanie wykazać listę honorowych obywateli Tczewa sprzed wojny? Przecież nikt nie zniósł tych uchwał? :scratch Nie wspominam ju...