Znaleziono 501 wyników

Powrót

autor: spaff
17 wrz 2025, o 18:13
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Cegielnie

W roku 1966 na cegielni można było dorobić. Dziennik Bałtycki, 1966, nr 205 Tczewskie ZCB Cegielnia Malinowo przyjmie natychmiast do pracy — do załadunku cegły na wagony — każdą ilość pracowników już zatrudnionych w innych przedsiębiorstwach, a mających chęć uzyskania dodatkowego wynagrodzenia, prac...
17 wrz 2025, o 18:31
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szymankowo

Po wojnie Alfons Lessnau pozostał w branży jako pracownik stacji Gdańsk Wąskotorowy . Dziennik Bałtycki, 1968, nr 207 Kolejarze gdańscy pamiętają o tych, którzy pierwsi padli ofiarą agresji hitlerowskiej (...) Dyżurny ruchu stacji Szymankowo Alfons Runowski o piątej rano 1 września ostrzegł telefoni...
18 wrz 2025, o 16:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

No albo PKP lewa szyna i PKP prawa szyna, a tak na poważnie jest OK moim zdaniem, jest zarządca infrastruktury i są przewoźnicy jak na drogach, może jedynie zbędne jest PKP S.A. jako spółka od niczego (poza dworcami (tymi budynkami nie peronami)). Ja jestem researcherem amatorem. Moje podstawowe zai...
20 wrz 2025, o 18:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew

Ot suche info: Gazeta Toruńska 1914, R. 50 nr 94 — Gniew. Dobra rycerskie Cierpice pod Gniewem, 1500 mórg obszaru nabył od p. Boldta pan Eichstaedt z Bydgoszczy za 707 tyś. mk. za pośrednictwem firm parcelacyjnych Kindorffa z Torunia i Fiebiga z Grudziądza. https://i.imgur.com/ETX3BYS.jpeg To będzie...
23 wrz 2025, o 18:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stary Ratusz

Informacja o pożarze ratusza: ./download/file.php?id=22382 Poniżej pierwotny artykuł o którym mowa powyżej. Rozumiem że słowo "wczoraj" w poniższym artykule zostało źle dobrane i nie był to 20 maja, a wynika to z czasu przepływu informacji na początku XX wieku. Gazeta Toruńska 1916, R. 52...
autor: Alex82
25 wrz 2025, o 17:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

Dziękuję za wspaniałe zdjęcia. Mój dziadek pochodzi z tej miejscowości i znalazłem tu mnóstwo informacji o kościele. Zdjęcie przedstawia go przed kościołem wraz z księdzem w dniu 19.07.1942 r.
26 wrz 2025, o 18:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gadżety na 700-lecie Tczewa

Pamiątkowy medal z okazji 700lecia miasta ./download/file.php?id=54650 ./download/file.php?id=54649 Dziennik Bałtycki, 1960, nr 81 Medal na 700-lecie Tczewa Architekci gdańscy, inż. Wiktor Tołkin i inż. Ryszard Massalski są autorami projektu medalu pamiątkowego, jaki zostanie wybity dla uczczenia 7...
28 wrz 2025, o 18:25
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Zdjęcie wież mostowych z ebay, którego nie widziałem w tym wątku a które według opisu pochodzi z czasów zniszczenia drugowojennego mostu:

Obrazek
30 wrz 2025, o 17:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowa Cerkiew

Dziennik Bałtycki, 1961, nr 12 Co mogą uczniowie Koło Szkolne Ligi O.P. w Nowej Cerkwi, powiat Tczew w związku z oddaniem do użytku nowej szkoły założyło dla miejscowej ludności park. Młodzież posadziła 500 drzew parkowych i jednocześnie założyła szkółkę zadrzewieniową na 0,12 ha. W okresie suszy m...
1 paź 2025, o 19:42
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowa Cerkiew

Innowacyjności śledcze wchodzą do użytku powszechnego: Gazeta Toruńska 1910, R. 46 nr 98 - Tczew. Jakiś niegodziwIec poprzecinał w Nowej Cerkwi skórę na powozie obywatela ziemskiego p. Pennera. Poszkodowany kazał sprowadzić psa policyjnego, znajdującego się w posiadaniu kupca Steinbrücka. Niebawem p...