Znaleziono 501 wyników
- 9 maja 2025, o 17:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przekazanie zbiorów Dawnego Tczewa
To naprawdę wspaniała i wzruszająca wiadomość. Ogromne podziękowania dla całego zespołu Dawnego Tczewa za lata pracy i pasji. Przekazanie zbiorów do instytucji, które zadbają o ich zachowanie i udostępnienie, to piękny gest troski o dziedzictwo lokalne. Cieszę się, że historia naszego miasta znajdzi...
- 11 maja 2025, o 01:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pracownicy kolei tczewskiej
Pracownicy kolei tczewskiej w wariancie niepochwalanym: Dzień Pomorski 1932.03.16, R. 4 nr 62 Sensacyjne aresztowania w Tczewie W ub. sobotę zostali aresztowani za defraudację na szkodę Skarbu Pań stwa sumy 23.205 zł. i 74 gr. oraz za fałszowanie listy płatniczej kolejarzy z Tczewa: Jakubowski Stani...
- 23 maja 2025, o 12:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji
Uczniowie szkoły w Czatkowach podczas wycieczki w Tczewie jesienią 1939 r. - w tle trwa odbudowa mostów.
Cymesik, prawda?
Zdjęcie otrzymaliśmy od pana Mikołaja - pochodzi z rodzinnego archiwum jego babci. Dziękujemy!
Cymesik, prawda?
Zdjęcie otrzymaliśmy od pana Mikołaja - pochodzi z rodzinnego archiwum jego babci. Dziękujemy!
- 23 maja 2025, o 12:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Rybaczenie" na Wiśle
Kolejne zdjęcia z rodzinnego archiwum pana Mikołaja. Wiślani rybacy podczas pracy, lata powojenne, prawdopodobnie gdzieś między Tczewem a Czatkowami. Może dom widoczny na dwóch fotografiach pozwoli na ustalenie precyzyjniejszej lokalizacji? Dom na wale między Czatkowami a Koźlinami?
- 10 cze 2025, o 08:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tytuły mało znanych książek i publikacji związanych z Tczewem
Podesłałbyś może spis treści? Przygotowuje właśnie listę, na razie odkryłem istnienie 287 publikacji, (które muszę jeszcze w części zweryfikować) w których jest w większości mowa o Tczewie, bo tylko takich szukam. Jak w 200 stronicowej książce, 10 jest o Tczewie to już nie jestem zainteresowany, bo ...
- 18 cze 2025, o 13:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tytuły mało znanych książek i publikacji związanych z Tczewem
No to nie będziesz zainteresowany, ale załączam spis treści. Ponadto załączam zapewne nierarytasy co mi przeszły przez ręce w tym tygodniu.
- 18 cze 2025, o 13:33
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most - sytuacja obecna
Ja już od dawna śledziłem komunikaty o kolejnym etapie i z każdego nie wynikało, że powstanie jakieś przęsło. Według ostatniego materiału Tetka TV stan jest taki, że to ma być ostatni etap realizowany przez starostwo, a docelowego uruchomienia miałby dokonać inwestor zastępczy, którego póki co nie ma.
- 18 cze 2025, o 22:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Art Déco i Modernizm
ul. Lecha 7 obecnie.
- 27 cze 2025, o 19:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Posterunek odgałęźny Tczew Suchostrzygi
Tu (zdjęcie z zasobów Google Streetview 2022) gdzie były budynki, które określiłbym mianem "baraków" - pamiętam ich istnienie Pamiętam, i udało się mi dokopać do archiwalnych zdjęć satelitarnych Geoportalu, z lutego 2005 roku (najstarsze) i maja 2013 roku (ostatnie), ta druga data chyba j...
- 28 cze 2025, o 07:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Maszt przy ulicy Zamkowej - nieistniejący
Komin zamontowano na fundamencie również w tym samym roku tj 1985.Rozebrano po 2002,po likwidacji spółzielni.