Na drugim zdjęciu widać ruiny budynku Kościuszki 15, który został zniszczony w trakcie bombardowania miasta w lutym 1945.
Znaleziono 501 wyników
- 4 lis 2024, o 21:36
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zatorze Przemysłowe, Osiedle 1 Maja
Co mogę powiedzieć, jeśli chodzi o pierwszą część jest to prawda gdyz niestety w Tczewie nie ma oficjalnie dzielnic ani wytyczonych chociazby granic osiedli i wymyslenie takich osiedli byloby bez sensu. Pisząć tą wiadomość nie myslalem o tak zwanym "Przedmiesciu Berlinskim" ktore tak napra...
- 12 lis 2024, o 18:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: 2 Batalion Strzelców
Witam. Wpadło mi w ręce, z domowego albumu zdjęcie. Czy mógłby ktoś potwierdzić, czy jest to żołnierz z 2 Batalionu Strzelców z Tczewa?
- 18 lis 2024, o 16:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Kozia
Hmmm
Przeglądając to zdjęcie baraków po raz któryś mogę wywnioskować że budynek Koszarowca przy kaszubskiej 9-9a jest już ukończony a 10-taki jeszcze nie ma. W aktach o tych w/w budynkach jest tylko info że zostały zbudowane w latach 23-29. Warto czasem patrzeć głębiej w zdjęcie
Przeglądając to zdjęcie baraków po raz któryś mogę wywnioskować że budynek Koszarowca przy kaszubskiej 9-9a jest już ukończony a 10-taki jeszcze nie ma. W aktach o tych w/w budynkach jest tylko info że zostały zbudowane w latach 23-29. Warto czasem patrzeć głębiej w zdjęcie
- 2 gru 2024, o 21:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most Tczewski
Od sympatyka DT otrzymaliśmy link do niemieckich dokumentów przechowywanych na terenie Rosji, dotyczących m.in. meldunków rozpoznawczych mostów oraz ich fortyfikacji czy też stanu mostów po ich wysadzeniu przez polskie wojska. Dla chętnych do przetłumaczenia: https://wwii.germandocsinrussia.org/de/n...
- 23 gru 2024, o 03:45
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Szwedzkie" miejsca w okolicy
Witam - Jezioro Godziszewskie pod kątem wątku szwedzkiego badane było po wojnie także przez ekipy nurków ze Szwecji i Polski - z tego co wiem wyniki poszukiwań były słabe ale nie żadne - same badania dna jeziora są utrudnione ze względu na tzw podwójne dno i grubą warstwę mułu pomiędzy warstwami wod...
- 4 sty 2025, o 20:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kiedy założono klasztor dominikanów?
Strona 124 książki, też się pan Brzadkowski nie popisał powielając błąd dotyczący gazowni. W 1888 miasto nie wykupiło jej, a prawo do środka ulicy nie było potrzebne, bo wodociągi powstały prawie 20 lat później. Widzę powielanie błędów Landowskiego, który źle zrozumiał co Raduński miał na myśli pis...
- 8 sty 2025, o 18:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Szkoła Morska
Budżet z 1926 roku:
![Obrazek]()
Nie wiem czy potrafię wrzucić na forum obraz w 2025 roku.

Nie wiem czy potrafię wrzucić na forum obraz w 2025 roku.
- 8 sty 2025, o 21:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
No i stało się....umowa podpisana....kończę właśnie poprawki po I redakcji.....czyli za kilka miesięcy pewnie będzie można wziąć do rąk prawie 600 stron o 11 latach historii Tczewa i powiatu.
- 9 sty 2025, o 21:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Unia Tczew
Z końcem czerwca (1938) zakończono rozgrywki o mistrzostwo Pomorza w piłce nożnej. Ostatni mecz pomiędzy K.S. „Ciszewski“ (Bydgoszcz) i KPW „Unia“ (Tczew) zakończył się niespodzianą porażką „Ciszewskiego“ w stosunku 4:2. Do przerwy prowadził -K.S. „Ciszewski“ 2:1. Słabsza gra ataku „Ciszewskiego“ w ...