Znaleziono 501 wyników
- 1 sie 2024, o 18:00
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wielka Słońca
Nie istnieje, jak napisane w poście. Obecnie na miejscu dworu istnieje prywatne przedsiębiorstwo produkcji drewnianych palet. Na podworskim terenie zachowało się jeszcze trochę starodrzewia. W Wielkiej Slońcy zachowały się bodajże jeszcze dwa podobne do Marszałków małe dworki.
- 2 sie 2024, o 07:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Pamiętniki wojenne" - zbiórka na wydanie audiobooka ze wspomnieniami Mieczysława Polewicza
Audiobook jest już dostępny! Zachęcamy do słuchania 
- 8 sie 2024, o 12:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rokitki
Informacja od sołtysa: dom z pocztówki został zburzony. Na jego miejscu powstał nowy, obecnie pod adresem Tczewska 48.
- 11 sie 2024, o 12:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 11 sie 2024, o 19:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dom Kultury Kolejarza
O architekturze i dawnych wnętrzach hali miejskiej pisze Piotr Zygmunt Kowalski, Tczewska hala z 1910 roku i architektura jej wnętrz, „Architektura Miast. Zbiór studiów, t. X, Za zamkniętymi drzwiami. Wystrój wnętrz w XIX i XX wieku, red. Bogna Derkowska-Kostkowska, Mateusz Soliński, Bydgoszcz 2023,...
- 15 sie 2024, o 20:13
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nowe Miasto
To jest kanał deszczowy. Zbiera / odprowadza wodę z Ul. gdańskiej ( przylegającego do niej placu zakładowego ) Jako dzieciak wchodziłem do niego 🤣🤭 ciągnie się ładny kawełek. Zastanawia mnie kiedy i w jaki sposób uregulowali / przesunęli Milen. Macie jakieś info na temat zabudowań „Gut Stanenberg” w...
- 18 sie 2024, o 12:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Odp.: Most - sytuacja obecna
Dla starostwa powiatowego koszt niebotyczny. Co 4 lata dla polityków wszystkich opcji most służy jako obietnica wyborcza. I tak to się (nie)turla...
- 24 sie 2024, o 16:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Plac Hallera
Pozwoliłem sobie trochę poprawić to zdjęcie.
- 23 wrz 2024, o 16:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
"Zarys dziejów miasta Tczewa" Wydajmy to ponownie!
Za trzy lata mija setna rocznica wydania pierwszej historycznej monografii naszego miasta. Ostatnio zauważyłem, że powstaje o Tczewie coraz więcej książek, w wielu są odnośniki to dzieła Pana Edmunda Raduńskiego, ale sama książka jest białym krukiem, jest co prawda cyfrowa wersja w naszej bibliotece...
- 27 wrz 2024, o 11:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Zarys dziejów miasta Tczewa" Wydajmy to ponownie!
Tutaj pozostaniemy na archipelagach. Argument, że coś przed 100 laty było przełomowe nie trafia do mnie. Zarówno jako historyka z wykształcenia, jak i z zawodu. Penicylina też była przełomowym odkryciem, ale nie odważyłbym się leczyć się dzisiaj pierwszymi uzyskanymi w 1928 r. próbkami, wyprodukowan...