Znaleziono 501 wyników

Powrót

autor: niespokojna66
20 sty 2024, o 18:42
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Bałdowska

Ulica Bałdowska w 1950 roku, drzewa dają cień w upalny , lipcowy dzień .../NAC/
autor: mzk
24 sty 2024, o 07:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Walka z analfabetyzmem

Tak...był to tak wielki sukces, że podczas centralnych obchodów państwowych, które miały miejsce w Tczewie (na stadionie na ul. Bałdowskiej), doszło do skandalu. W ramach obchodów byli już analfabeci mieli odbierać dyplom zakończenia kursu i przy wszystkich je podpisać. No i wytypowany przez tczewsk...
autor: piozykow
2 lut 2024, o 16:49
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Urząd Miejski

Dzięki staraniom i determinacji Pani Arleny Haase - Witczak - Miejskiej Konserwator Zabytków udało się zrekonstruować brakujące witraże oraz poddać konserwacji stolarkę okna wschodniego na klatce schodowej dawnego mieszkania starosty, obecnego Urzędu Miejskiego.
Bardzo dobra praca! bravo!
autor: treviss
13 lut 2024, o 10:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ciepłe

Witajcie, bardzo ciekawe badania archeologiczne są prowadzone w Ciepłem. Okazało się, że odkryty tam gród jest niezwykły pod wieloma względami. Zastanawiam się czy by może zaprosić kierownika badań do Tczewa z jakimś wykładem. Kompleks osadniczy w Ciepłem jest unikatowym zespołem stanowisk z przełom...
autor: treviss
13 lut 2024, o 10:45
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Portale mostowe

do kupienia jest bardzo ciekawy drzeworyt z portalem z pracowni Otto Spamera
Obrazek
link do allegro
autor: zielu
21 lut 2024, o 10:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pocztówki z okolic Tczewa

Pomyje. Szkoła (z Wikipedii) oraz zabudowania w centrum wsi (z FB). Na dole pocztówki również widnieje budynek szkolny (ten z prawej). Obiekt nadal istnieje, ale nie pełni już funkcji edukacyjnej. Okazałego domu obok szkoły już nie ma. Lewa górna fotografia to nieistniejąca karczma przy drodze do Li...
autor: Janusz B. Roszkowski
28 lut 2024, o 07:58
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Liceum im. Marii Curie - Skłodowskiej

Jako jedyny wówczas chłopak z Domu Dziecka w Tczewie uczęszczałem do tego liceum, w roku 1958 zdałem maturę i przeniosłem się do Torunia, gdzie rozpocząłem studia. Obecnie, jako 83-letni pisarz i wydawca, wspominam tamte lata i tamtych nauczycieli. Kontakt e-mailowy mam tylko z jednym dawnym kolegą ...
autor: mzk
14 mar 2024, o 04:31
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45

Przygotowuje tekst do publikacji....więc "cięcia". Z oryginalnej, pierwszej wersji zniknęło już z 150 stron. Postanowiłem więc wkleić tutaj czasem fragmenty, które "wyleciały"...ale za sprawą portalu mogą sobie jeszcze pożyć. Na początek opis napadu żołnierzy Armii Czerwonej na P...
autor: niespokojna66
21 mar 2024, o 18:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dawnych reklam i ogłoszeń czar

Znalezione w dawnym kalendarzu kościelnym z 1936 roku...