Znaleziono 501 wyników
- 20 sty 2024, o 18:42
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Bałdowska
Ulica Bałdowska w 1950 roku, drzewa dają cień w upalny , lipcowy dzień .../NAC/
- 24 sty 2024, o 07:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Walka z analfabetyzmem
Tak...był to tak wielki sukces, że podczas centralnych obchodów państwowych, które miały miejsce w Tczewie (na stadionie na ul. Bałdowskiej), doszło do skandalu. W ramach obchodów byli już analfabeci mieli odbierać dyplom zakończenia kursu i przy wszystkich je podpisać. No i wytypowany przez tczewsk...
- 2 lut 2024, o 16:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Urząd Miejski
Dzięki staraniom i determinacji Pani Arleny Haase - Witczak - Miejskiej Konserwator Zabytków udało się zrekonstruować brakujące witraże oraz poddać konserwacji stolarkę okna wschodniego na klatce schodowej dawnego mieszkania starosty, obecnego Urzędu Miejskiego.
Bardzo dobra praca! bravo!
Bardzo dobra praca! bravo!
- 13 lut 2024, o 10:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ciepłe
Witajcie, bardzo ciekawe badania archeologiczne są prowadzone w Ciepłem. Okazało się, że odkryty tam gród jest niezwykły pod wieloma względami. Zastanawiam się czy by może zaprosić kierownika badań do Tczewa z jakimś wykładem. Kompleks osadniczy w Ciepłem jest unikatowym zespołem stanowisk z przełom...
- 13 lut 2024, o 10:45
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 21 lut 2024, o 10:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pocztówki z okolic Tczewa
Pomyje. Szkoła (z Wikipedii) oraz zabudowania w centrum wsi (z FB). Na dole pocztówki również widnieje budynek szkolny (ten z prawej). Obiekt nadal istnieje, ale nie pełni już funkcji edukacyjnej. Okazałego domu obok szkoły już nie ma. Lewa górna fotografia to nieistniejąca karczma przy drodze do Li...
- 21 lut 2024, o 19:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Portale mostowe
Udało się !
- 28 lut 2024, o 07:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Liceum im. Marii Curie - Skłodowskiej
Jako jedyny wówczas chłopak z Domu Dziecka w Tczewie uczęszczałem do tego liceum, w roku 1958 zdałem maturę i przeniosłem się do Torunia, gdzie rozpocząłem studia. Obecnie, jako 83-letni pisarz i wydawca, wspominam tamte lata i tamtych nauczycieli. Kontakt e-mailowy mam tylko z jednym dawnym kolegą ...
- 14 mar 2024, o 04:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zdobycie Tczewa przez Armię Czerwoną '45
Przygotowuje tekst do publikacji....więc "cięcia". Z oryginalnej, pierwszej wersji zniknęło już z 150 stron. Postanowiłem więc wkleić tutaj czasem fragmenty, które "wyleciały"...ale za sprawą portalu mogą sobie jeszcze pożyć. Na początek opis napadu żołnierzy Armii Czerwonej na P...
- 21 mar 2024, o 18:06
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dawnych reklam i ogłoszeń czar
Znalezione w dawnym kalendarzu kościelnym z 1936 roku...