Znaleziono 256 wyników

Powrót

autor: Wałasz
24 paź 2025, o 09:30
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: ul.Gdańska

Przypuszczam, że chodzi o rogową kamienicę z ob. adresem Gdańska 53 . Z inwentarza akt budowlanych wynika, że pierwotnie wraz z przylegającym budynkiem wielorodzinnym Gdańska 53a należały do jednego właściciela (w 1891 r. był nim Johann Schultz) i oznaczone były adresem Danziger Chausee 5/6. W 1914 ...
26 paź 2025, o 10:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: ul.Gdańska

Nie miałem w ręku tych teczek akt budowlanych dla wspomnianych posesji i prawdopodobnie mogą one nie być tak szybko dostępne, jeżeli powędrowały do Archiwum Państwowego w Gdańsku. W każdym razie wynikałoby z tego, że dawna Gdańska 6 to jednak ob. Gdańska 52 (a nie 53), a przynajmniej tak było od 191...
4 lis 2025, o 10:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gorzędziej

Proponuję nieco zmienione tłumaczenie: "W Gorzędzieju, w dobrach rycerskich pana Sikorskiego, uderzył piorun, przechodząc przez spichlerz do stajni i zabijając trzy cenne konie. Pozostałe konie odniosły obrażenia lub też straciły przytomność." Tłumaczenie "Rittergut" jako dwór w ...
4 lis 2025, o 10:21
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Bałdowo

To nie jest nazwisko "Lufowski". Takiego nawet nie ma w obecnej bazie nazwisk . Prawidłowa forma to "Lukowski" albo "Łukowski". Małe "k" w niemieckiej fratkurze drukowanej rożni się od małej litery "f", która często bywa mylona z małą "s", ...
4 lis 2025, o 17:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Bałdowo

To takie do końca głupie wcale nie jest, bo ChatGPT potrafi czasem dobrze podpowiedzieć albo naprowadzić na właściwy tor. Dobrze mu idzie zwłaszcza w naukach ścisłych i przyrodniczych, ale z historią i pokrewnymi to już różnie bywa. Czasem też zdarza mi się z niego korzystać, ale zawsze proszę o źró...
25 lis 2025, o 10:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Adres rodziny Korinth (potem Korynt)

W Tczewie mieszkali m.in. moi prapradziadkowie: Jan Korinth i Józefina zd. Golembiewska. Odnalazłem akta urodzin ich dzieci m.in. Bernarda Korintha z października 1907 r. Na akcie urodzenia z USC w Tczewie jest widoczna ulica zamieszkania rodziców, której nie potrafię rozczytać a tym bardziej skoja...
26 lis 2025, o 09:57
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ciepłownia Tczew

Czy ktoś może natrafił na informację o dyrektorach tczewskiej ciepłowni? Dotarła do mnie informacja, że pierwszym dyrektorem był podobno inż. Mikołaj (Klaus) Winter, syn Felixa Wintera, do 1945 r. właściciela willi drewnianej na ul. Czyżykowskiej 1 i związanego z nią przedsiębiorstwa budowlano-logis...
2 gru 2025, o 09:27
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowa Cerkiew

To bardzo prawdopodobne, że chodzi o sprawy związane z niemiecką listą narodowościową i sprawdzeniem pochodzenia osoby. Co się tyczy małżonków i ich nazwisk, to według wyszukiwarki PTG, faktycznie w 1831 r., w kościele w Nowej Cerkwi, ślub wzięli Nicolaus Kamrowski i Catharina Kamrowska.
16 gru 2025, o 22:30
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dzielnice w Tczewie?

Chciałbym wrócić do tego tematu - nie tylko w kontekście uporządkowania istniejącego stanu rzeczy w Tczewie, ale również możliwej perspektywy poszerzenia granic miasta. I. Najpierw kilka uwag natury administracyjno-prawnej: 1. Miasto może, ale nie musi tworzyć jednostki pomocnicze. Oznacza to, że os...
28 gru 2025, o 11:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Posterunek odgałęźny Tczew Suchostrzygi

Spaff, zainteresuj się archiwalnymi zdjęciami lotniczymi na Geoportalu. To jeszcze większa kopalnia ciekawostek niż archiwalne ortofotmapy, choć oczywiście one się świetnie uzupełniają.
No dobra, sprowokowałeś mnie i muszę utworzyć nowy wątek, który już od prawie roku odkładam na kolejny miesiąc. :)