Znaleziono 256 wyników
- 30 kwie 2025, o 09:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nagrobki
Kolejny błąd w książce? Strona 294 piszecie, że w 2012 znaleźliście nagrobki na Chopina, na forum posty z roku 2011. Jeju tak ciężko napisać dobrze książkę? :ireful :( Można by się spodziewać, iż komentarz pana Marcina z tego wątku będzie ładnym podsumowaniem sprawy, ale widać ciągnie się ona dalej...
- 14 maja 2025, o 13:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rokitki
Rokitki były początkowo wsią rycerską - wśród właścicieli wymienia się Marcina z Rokitek (1304, 1328), Jakuba z Rokitek (1346) i drugiego Marcina z Rokitek, ławnika sądu ziemskiego (1385). Ok. 1400 przeszły na własność zakonu krzyżackiego i były administrowane przez wójta tczewskiego, a po odzyskani...
- 23 maja 2025, o 13:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rokitki
Podczas kwerendy archiwalnej w gdyńskim archiwum wpadła w moje ręce księga gruntowa Rokitek (tom I), dzięki czemu mogę zweryfikować, skorygować i doprecyzować część podanych informacji: - Folwark Rokitki powstał ok. poł. XVII w. z inicjatywy starosty tczewskiego Francois Andrault de Buy, który objął...
- 20 cze 2025, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Urszula Meger
Nagrobki posiadające cechy zabytkowe też mogą być chronione - zarówno w formie rejestrowej, jak i ewidencyjnej (czy to wojewódzkiej, czy to gminnej). Pewności tutaj nie mam, ale chyba w mieście Tczewie mamy tylko gminną ewidencję zabytków nieruchomych, natomiast nagrobek traktowany jest jako zabytek...
- 4 sie 2025, o 20:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rajkowy
Dom (chałupa) nr 12 nieistniejący w Rajkowach: https://i.imgur.com/rVu3Ybd.jpeg Dom z podcieniem szczytowym w stylu "pomorsko-kaszubskim", różniący się od architektury żuławskiej czy saksońskiej. Podobny stał kiedyś w Bałdowie i jeszcze do niedawna w Gręblinie (była kuźnia). Obecnie tego ...
- 4 sie 2025, o 20:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 16 sie 2025, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Steblewo
No właśnie. Tydzień temu była dłuższa wycieczka rowerowa z Tczewa przez Żuławy ze Steblewem po drodze. Zbiegło się to poniekąd z moim urlopem i nie mogłem wziąć w tym udziału. Czy to była w końcu inicjatywa Dawnego Tczewa czy Fabryki Sztuk i kto był przewodnikiem? Dodam, że jest bardzo ciekawy mater...
- 30 sie 2025, o 08:44
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Czyżykowska
Spaff, dzięki za ten post. Dowiedziałem się, że wspomniany Fr. Czechanowski to jakiś mój bardzo daleki krewny od strony babci "po kądzieli". Ludzie mówili o nim często błędnie "Ciechanowski". Wracają miłe wspomnienia z dzieciństwa. Zawsze intrygowały mnie te budynki za żywopłotem...
- 9 wrz 2025, o 09:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czyżykowo
Rozumiem że miniartykuł dotyczy Czyżykowa. Nie. Dotyczy to późniejszej drożdżowni przy ul. Za Dworcem, po której już praktycznie nic nie zostało, ale na Forum DT jest o tych zakładach obszerny wątek . Taka ciekawostka, że na terenach drożdżowni i przedsiębiorstwa "Troć/Koral", najprawdopo...
- 16 wrz 2025, o 10:11
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Spacer po Skarszewach
To była moja koleżanka z klasy LO im. M. Skłodowskiej-Curie w Tczewie. Kilka dni po tragedii byłem w tym miejscu, później jeszcze z raz czy dwa razy. Lokalizacji co do metra nie podam, ale +/- w okolicy tego punktu , przy drzewach i blisko zabudowań wczasowych, co widać zresztą na zdjęciach. Było o ...