Znaleziono 256 wyników
- 22 sie 2024, o 08:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most - sytuacja obecna
Wszystko można, tylko pytanie czy jest wola do tego. Dla mnie temat jest coraz bardziej irytujący i wątpię w szybkie rozwiązanie problemu, obserwując, jak do tego się podchodzi. Trochę to wygląda na przysłowiowe gonienie króliczka - pytanie czy celowe czy nieświadome. Przykładowe "kwiatki"...
- 22 sie 2024, o 11:32
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Most - sytuacja obecna
Szczerze powiedziawszy - nie chciałbym się za bardzo angażować w ten temat, zwłaszcza że inni już się tym zajmują. Swoje spostrzeżenia i uwagi przekazałem wcześniej mailowo i w rozmowach bezpośrednich dwóm moim kolegom ze Społecznego Komitetu Odbudowy Mostu. Decyzja należy do SKOM, co z tym dalej zr...
- 28 wrz 2024, o 10:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: "Zarys dziejów miasta Tczewa" Wydajmy to ponownie!
Książki o lokalnej historii raczej nie są zbyt intratnym źródłem dochodu. Nawet jeśli wydać publikację po kosztach, to nie wiadomo, czy uda się rozdysponować cały nakład, a im więcej egzemplarzy druku, tym cena pojedynczej książki będzie niższa. Chyba że jest dofinansowanie pełne jak np. miało to mi...
- 5 paź 2024, o 08:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rokitki
Mogłby Pan podzielić się informacją w temacie "W czasach II RP miał ten majątek Johann Franzen." - gdzie można to znaleźć? Porównując pruskie księgi adresowe majątków ziemskich z lat 1912, 1909, 1903 i wcześniejsze do polskich ksiąg adresowych gospodarstw rolnych (1923, 1929). Każdy opisy...
- 6 paź 2024, o 09:16
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rajkowy
Nie orientuję się za bardzo w dziejach samej wsi, ale na Fotopolska jest taka stara pocztówka: https://fotopolska.eu/353/353761/778/_Rajkowy.jpg?m=1350976070 I jeszcze jedna na portalu Muzeum Pomorza: https://muzeumpomorza.pl/resource/6163_rajkowy-raikau.html Szkoła to pierwotnie był chyba inny budy...
- 9 paź 2024, o 09:14
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rajkowy
Cóż, wszystko zależy od tego, jak głęboko chce się dociekać i jakie to mają być informacje. Chcąc zbadać temat dokładnie, raczej nie obędzie się bez wizyty w Starostwie Powiatowym w Tczewie. W Wydziale Geodezji i Gospodarki Nieruchomościami można złożyć wniosek o pozyskanie kopii matrykuły gruntowej...
- 12 paź 2024, o 09:43
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pl. Piłsudskiego
W Tczewie osiedla nie mają dokładnie wyznaczonych granic. Trzymając się ściśle pojęć, stare miasto sięgałoby tylko do dawnych murów Tczewa, czyli ulica Dąbrowskiego już do niego nie należy. Kiedyś nazywała się Przedmieściem Berlińskim i tu nie mam pewności, ale dzisiejszy Plac Piłsudskiego był chyba...
- 12 paź 2024, o 09:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: ul. Kolejowa
W archiwum zakładowym Urzędu Miasta Tczew mogą być teczki budowlane tych nieruchomości, o ile nie zostały już przekazane do APG. W starym inwentarzu akt nadzoru są to pozycje nr 298, 299 i 300: https://dawnytczew.pl/forum/download/file.php?id=57463 Polecam kontakt z p. Bodio odnośnie możliwości ich ...
- 5 lis 2024, o 10:28
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Plan terenów w obrębie Gdańska, Tczewa i Żuław (1599 r.)
W ciekawej książce Victora Zirkwitza, który zajmował się w czasach nazistowskich architekturą i budownictwem wiejskim, zachowała się reprodukcja mapy Friedricha Berndta z 1599 r. Przedstawia schemat terenów od Tczewa do Gdańska wraz z częścią Żuław. Widać na niej dość wyraźne ikony zabudowy, które r...
- 5 lis 2024, o 11:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Zatorze Przemysłowe, Osiedle 1 Maja
Temat Szklanych Domów to tak naprawde jest temat tego jak kto uważa Szklane Domy. Oficjalnie nie ma podziału oficjalnych dzielnic więć nie mozemy na ten temat nic powiedziec. Szklane Domy to sa ulice typu Wincentego Pola albo Żeromskiego lub okolice. Niektorzy moga uwazac to za tak zwane osiedle be...