Znaleziono 256 wyników

Powrót

autor: Wałasz
28 kwie 2021, o 19:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zamek

W uzupełnieniu do poprzedniego posta - zastanawiają mnie cały czas pomieszczenia piwniczne, leżące głównie na wysokości dawnej rezydencji właściciela tartaku, Georga Wilkego (Zamkowa 13). Poniżej wklejam zdjęcie z karty ewidencji zabytku reliktów. Karta_ewid-reliktów_Zamkowa.jpg   Widać dokładnie mu...
7 maja 2021, o 07:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zamek

Dzięki za cenne uwagi. Zbyt dużo jest wątpliwości w wielu obszarach, dlatego poruszę tylko dwie sprawy: W kwestii ruin zamku krzyżackiego - w Archiwum Państwowym w Gdańsku przechowywany jest zasób Sądu Obwodowego w Tczewie z lat 1842-1848 pn. "Grund-Acten von dem im Hypotheken-Buche Bd. XII Bl....
7 maja 2021, o 09:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dwór starościński i młyn

Słuszna uwaga z tą kwestią obronności. Wydaje się jednak, że trzeba by tu rozróżnić co najmniej 3 okresy czasu, do których będziemy się odnosić w naszych rozważaniach: 1/ Od poł. XIX w. , czyli budowy kompleksu kolejowo-dworcowego po zrównaniu wzgórza i zmianie biegu Milenu - tego nie rozpatrujemy w...
15 maja 2021, o 11:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Bory Tucholskie na pocztówkach

Zainteresowanym historią gminy Osie, Borów Tucholskich i Wdeckiego Parku Krajobrazowego polecam publikację: Dawid Schoenwald, "Wdecki Park Krajobrazowy. Historia regionu źródłem pisana", Wdecki Park Krajobrazowy, Osie 2015 . Można ją pobrać w formacie PDF z adresu: http://publikacje.wpk.or...
25 maja 2021, o 12:05
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Geschichte des Kreises Dirschau Dr. Fr. Schultz

Pomorska Biblioteka Cyfrowa ma tą pozycję na liście planowanych od dłuższego czasu. Nic jednak w tej sprawie nie zostało zrobione. Za to niedawno wersję zdigitalizowaną umieszczono w zbiorach Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej i to w dodatku z całkiem dobrym OCR-em. :) https://kpbc.umk.pl/dlibr...
6 cze 2021, o 19:38
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Cmentarz między Wędkowami a Boroszewem

Warto dodać, że Boroszewo - dawny majątek szlachecki Bystramów z Czyżykowa i Gołębiewka - razem z Bojarami tworzył w XIX i XX w. blisko 1000-hektarowe dobra rycerskie, z których w 2. poł. lat 30. ub. stulecia rozparcelowano ok. 200 hektarów. Odsyłam do rozporządzenia: https://sip.lex.pl/akty-prawne/...
27 cze 2021, o 13:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Cmentarz choleryczny (?) w Knybawie

W "Słowniku Geograficznym Państwa Polskiego" (T.1, Z.4, s. 60-61) , pod hasłem "Bałdowo" można znaleźć informację, że we wsi istnieją cmentarze: ewangelicki, katolicki (prawdopodobnie choleryczny) oraz stare cmentarzysko. Pierwszy to najpewniej cmentarz koło dawnego majątku (por....
22 wrz 2021, o 11:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lokalizacja miejskiej cegielnia XIII - XIV wiek

Tczewska cegielnia MIEJSKA działała do końca XVIII wieku za Bramą Księżą/Kleszą. Tak też podaje Raduński (str 37). ./download/file.php?id=25986 Edmund Raduński pisze o cegielni na północ od Starego Miasta. Dzięki nałożeniu map można łatwo odgadnąć jej położenie - mieściła się na obszarze nieistniej...
4 gru 2021, o 21:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Mostowa

Nie mogę rozszyfrować wcześniejszego (?) napisu nad witryną. :( Obstawiam nazwisko Claassen. Prawidłowo! Na Mostowej 2 mieściła się w 2. pierwszych dekadach XX w. filia drogerii, której właścicielami byli Arthur i Bruno Claassen. Główny sklep miał za to siedzibę na ob. Placu Hallera 21, do tego był...
15 gru 2021, o 13:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Altana w parku

Nie mam tutaj całkowitej pewności, ale zwróciłbym w pierwszej kolejności uwagę na układ ścieżek parkowych oraz pozycję altany w odniesieniu do wieży ciśnień, ob. budynku LO i nieistniejącej kamienicy na rogu Bałdowskiej / Zielonej. Fotografię na pocztówce wykonano z takiego ujęcia, że nie widać ulic...