Znaleziono 568 wyników
- 2 lut 2021, o 16:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Księgi adresowe w bibliotekach cyfrowych
Uzupełniam poniżej listę pozycji, do których w międzyczasie udało się dotrzeć i które w mniejszym lub większym stopniu zahaczają o Tczew i okolice, nie wspominając o całych Prusach Zachodnich. Podaję według kolejności chronologicznej, łącznie z tymi pozycjami, które pojawiły się na Forum, ale nie zo...
- 2 lut 2021, o 17:40
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Młyny
Witam
Znalazłem Reklamę z 1890 roku dotyczącego młyna
Znalazłem Reklamę z 1890 roku dotyczącego młyna
- 4 lut 2021, o 08:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dzwony
Wieszanie nowych dzwonów po pożarze.
- 4 lut 2021, o 08:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dzwony
Nie jestem pewny - 85 albo 86 rok
- 7 lut 2021, o 09:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Synagoga i tczewscy Żydzi
O społeczności się nie wypowiem, bo nie znam za dobrze tematu. Natomiast być może coś więcej uda się dowiedzieć odnośnie cmentarzy żydowskich na Czyżykowie, ale tu potrzeba czasu. Przykładowo w archiwum pomorskiego oddziału Narodowego Instytutu Dziedzictwa mają kartę cmentarza przy granicy z Bałdowe...
- 8 lut 2021, o 13:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kociewiacy w armii Cesarstwa Niemieckiego
Pisze pan Rajmund, jeden z naszych najwierniejszych fanów na FB: Mam dwie fotki z czasu 1wojny. Jest na nich mój dziadek w swojej jednostce wojskowej w Toruniu. Urodzony w Mała Słońca. Potem mieszkał w Tczewie nad Wisłą na Czyżykowie. Po wojnie wywieziony przez Ruskich do więzienia w Grudziądzu. Po ...
- 8 lut 2021, o 15:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Żołnierz z szarfą "Tczew"
Dzień dobry, Rzeczywiście żołnierz na zdjęciu to Ferdynand Wojdyło urodzony 20.06.1913 r. w Olesnie. Mieszkał w Golubiu - Dobrzyniu i był kamieniarzem. W Tczewie miał brata Józefa i siostrę Zofię więc stąd jego wizyty w naszym mieście. Chętnie brał udział w zawodach sportowych i być może ta szarfa j...
- 11 lut 2021, o 14:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Fabryka Sztuk i Muzeum Wisły
Muzeum Wisły po wietnamsku
Ktoś zrobił wietnamską stronę Muzeum Wisły na Wikipedii. Dobra nazwa na bar wietnamski! Bảo tàng Vistula ở Tczew
Ktoś zrobił wietnamską stronę Muzeum Wisły na Wikipedii. Dobra nazwa na bar wietnamski! Bảo tàng Vistula ở Tczew