Znaleziono 602 wyniki
- 9 lis 2022, o 14:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczewskie adresy
Spis ulic miasta Tczewa wraz z liczbą ich mieszkańców [stan na październik 1946] 1. ul. 30 stycznia – 981 mieszkańców 2. ul. Bałdowska – 249 mieszkańców 3. ul. Boczna – [brak danych] 4. ul. Buraczana – 106 mieszkańców 5. Byłe stawidło obok toru podlow. [tak w oryginale] – 2 mieszkańców 6. ul. Cegiel...
- 11 lis 2022, o 10:42
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Siedziba PUBP
Trochę off-topic, ale dziwne jest, że podczas prowadzenia tego typu badań IPN - poza dokumentami p. Hojana - nie zweryfikował dogłębnie akt hipotecznych / gruntowych do ksiąg wieczystych np. budynku nr 11. Mogą zawierać cenne dokumenty dowodowe dla danego okresu, rzucające więcej światła na te spraw...
- 13 lis 2022, o 11:40
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Garncarska
Taka ciekawostka, że Konrad Wiśniewski z Krótkiej 15 był właścicielem domu na ob. Czatkowskiej 3A. Kupił w 1929 r. nieruchomość po zmarłym J. Grosskopfie od młyna parowego i spichlerza na Gdańskiej, przebudował i powstała willa. Od blisko 2-ch lat budynek ten jest wystawiony na sprzedaż. Aktualne og...
- 14 lis 2022, o 11:46
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Genialne zdjęcie z allegro "Tczew - Uroczystości, biskup gdański 1930r." Hierarcha idący przy żołnierzach to biskup chełmiński Stanisław Wojciech Okoniewski. Kapłan obok - w okularach i krzyżem w ręku - to według mnie ks. Aleksander Kupczyński - proboszcz fary. Kapłan drugi z prawej to ch...
- 21 lis 2022, o 10:51
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Adresat powyższej kartki pocztowej to ceniony historyk - ks. prof. Tadeusz Glemma. BIO - https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Glemma
- 23 gru 2022, o 10:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Pracownicy kolei tczewskiej
Proponuję w pierwszej kolejności kontakt z Archiwum Zakładowym PKP S.A.: https://www.pkp.pl/pl/kontakt-z-pkpsa/archiwum-zakladowe-pkp-s-a Jeżeli tam nic nie mają, to następne kroki może skierować do Archiwum Państwowego w Gdańsku. Są tam różnego rodzaju zespołu archiwalne kolei, ale przede wszystkim...
- 8 sty 2023, o 11:31
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościuszki 11
Karta zabytku dla Kościuszki 11 datuje obiekt na ok. 1900 r. Najstarsze akta budowlane w archiwum UM Tczew (teczka nr 323) pochodzą z 1899 r. Właścicielem był wówczas Michael Plebuch, po nim Alfred Czarliński, a w latach 20. Leon Sielski. Rzecz jednak w tym, iż na mapie z 1898 r. budynek ten jest ju...
- 10 sty 2023, o 11:56
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odcinek wału wiślanego odcinający Nieckę Czyżykowską
Lubię raz na kilka lat wracać do mojego pierwszego posta na tym Forum :) - BYĆ MOŻE wówczas, w 1937 roku uzupełniono wałowe zabezpieczenie tzw. Niecki Czyżykowskiej... ./download/file.php?id=53730 Tak, to jest prawidłowy trop. Czy mógłbyś podać, z jakiej gazety (nr, data) pochodzi ta relacja prasow...
- 10 sty 2023, o 19:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Odcinek wału wiślanego odcinający Nieckę Czyżykowską
Długo szukałem, ale już wiem :) - źródło podane było przeze mnie w nazwie pliku - Pielgrzym z 01 kwietnia 1937 (bardzo wątpię w primaaprilisowy kawał :) ): https://academica.edu.pl/reading/readSingle?page=3&uid=73229898 W bardzo obszernym opisie planów rozwoju miasta z Dziennika Bydgoskiego z 23...
- 20 sty 2023, o 16:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Bałdowska 13
Budynek w stylu modernistycznym wzniesiony na terenie dawnego majątku ziemskiego związanego z nieistniejącym młynem-wiatrakiem przy ul. 30 Stycznia/Sportowej, w sąsiedztwie stadionu. W archiwum zakładowym Urzędu Miasta w Tczewie może znajdować się jeszcze teczka (sygn. 11, ob. 525/1171) pt. "Ry...