Znaleziono 417 wyników

Powrót

autor: LukaszB
12 paź 2019, o 11:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Premiera filmu „Historia Mostów Tczewskich: zmiany konstrukcji na przestrzeni dziejów”

Dzisiaj mija dokładnie 162 rocznica oficjalnego otwarcia Mostu Tczewskiego, który w połowie XIX wieku był najdłuższym mostem na świecie. Z tej okazji tczewski dziennikarz i społecznik Bartosz Listewnik przy współpracy z Dawnym Tczewem opublikował film o historii tego zabytku. „Historia Mostów Tczews...
12 paź 2019, o 11:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Premiera filmu „Historia Mostów Tczewskich: zmiany konstrukcji na przestrzeni dziejów”

Dzisiaj mija dokładnie 162 rocznica oficjalnego otwarcia Mostu Tczewskiego, który w połowie XIX wieku był najdłuższym mostem na świecie. Z tej okazji tczewski dziennikarz i społecznik Bartosz Listewnik przy współpracy z Dawnym Tczewem opublikował film o historii tego zabytku. „Historia Mostów Tczews...
13 paź 2019, o 18:52
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Prasa lokalna

Otrzymaliśmy zwitek gazet schowanych za witryną drzwi w jednym z mieszkań na ul. Sobieskiego. Były to Pielgrzym i Mały Dziennik gazety.jpg Dziwnym zbiegiem okoliczności w tym Pielgrzymie jest artykuł dotyczący procesu Wróbla, który mandoliną zabił por. Skowrońskiego właśnie na ul. Sobieskiego https:...
14 paź 2019, o 10:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Sławni ludzie w Tczewie

7 sierpnia 1984 Tczew odwiedził premier Kampuczy. Od 1:45 - 2:15 pięknie widać naszą stocznię :)
17 paź 2019, o 21:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Przejazd rowerowy szlakiem zapomnianych tczewskich cmentarzy

2 listopada o godzinie 12.00 wyruszymy na odwiedziny zapomnianych tczewskich cmentarzy, tym razem na rowerze. Dzięki temu pokażemy więcej niż na spacerze podczas tczewskich Zaduszek, bo odwiedzimy cmentarz austriacki, szwedzki, skazańców i baptystów. Przy każdym z tych miejsc zatrzymamy się na krót...
22 paź 2019, o 14:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Kalendarz Dawnego Tczewa 2020

W pierwszym tygodniu listopada pojawi się w sprzedaży kalendarz dawnego Tczewa na 2020 rok ::dawnytczew Jest to prawdopodobnie nasze ostatnie wydawnictwo tego typu, bo coraz ciężej o rzadkie pocztówki, a nie ma sensu wydawanie kalendarzy z powszechnie znanymi widokami. Tym razem poszliśmy w pocztówk...
3 lis 2019, o 13:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przejazd rowerowy szlakiem zapomnianych tczewskich cmentarzy

Nieszczęścia chodzą parami :( Ja się rozchorowałem, a be-good miał awarie sprzętu 8-) a mimo to dla garstki przybyłych osób udało się przeprowadzić przejazd. @Be-good ogarnął cały przejazd, a ja dzięki uprzejmości wujka wuja mogłem być w dwóch miejscach - cmentarzu austriackim i w Parku Kopernika. :hi
7 lis 2019, o 16:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wrzesień 39 r. i okupacja

Kolejne wspomnienia p. Zenona Weissa dotyczące 1 września 1939. Jego ojciec 2 lub 3 września powiedział, że w dolnej salce kościoła św. Józefa złożono zwłoki matki i córki, które zginęły w wyniku bombardowania dworca nad ranem 1 września. Zostały zasypane w poczekalni, matka jeszcze żyła ale w wynik...
8 lis 2019, o 21:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Honorowy członek DT

Pora zaktualizować listę honorowych członków Dawnego Tczewa
Andrzej Kopyłowicz
Leszek Bodio
Waldemar Wons
Mirosław Zawadzki
Stanisław Zaczyński
Wacław Pobłocki
Mirosław Diller
Łukasz Brządkowski
28 lis 2019, o 21:41
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Spacery Dawnego Tczewa

Dzisiaj oprowadziłem wycieczkę 30 dyrektorów Domów Kultury...