Znaleziono 417 wyników
- 12 paź 2019, o 11:12
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Premiera filmu „Historia Mostów Tczewskich: zmiany konstrukcji na przestrzeni dziejów”
Dzisiaj mija dokładnie 162 rocznica oficjalnego otwarcia Mostu Tczewskiego, który w połowie XIX wieku był najdłuższym mostem na świecie. Z tej okazji tczewski dziennikarz i społecznik Bartosz Listewnik przy współpracy z Dawnym Tczewem opublikował film o historii tego zabytku. „Historia Mostów Tczews...
- 12 paź 2019, o 11:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Premiera filmu „Historia Mostów Tczewskich: zmiany konstrukcji na przestrzeni dziejów”
Dzisiaj mija dokładnie 162 rocznica oficjalnego otwarcia Mostu Tczewskiego, który w połowie XIX wieku był najdłuższym mostem na świecie. Z tej okazji tczewski dziennikarz i społecznik Bartosz Listewnik przy współpracy z Dawnym Tczewem opublikował film o historii tego zabytku. „Historia Mostów Tczews...
- 13 paź 2019, o 18:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Prasa lokalna
Otrzymaliśmy zwitek gazet schowanych za witryną drzwi w jednym z mieszkań na ul. Sobieskiego. Były to Pielgrzym i Mały Dziennik gazety.jpg Dziwnym zbiegiem okoliczności w tym Pielgrzymie jest artykuł dotyczący procesu Wróbla, który mandoliną zabił por. Skowrońskiego właśnie na ul. Sobieskiego https:...
- 14 paź 2019, o 10:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Sławni ludzie w Tczewie
7 sierpnia 1984 Tczew odwiedził premier Kampuczy. Od 1:45 - 2:15 pięknie widać naszą stocznię 
- 17 paź 2019, o 21:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Przejazd rowerowy szlakiem zapomnianych tczewskich cmentarzy
2 listopada o godzinie 12.00 wyruszymy na odwiedziny zapomnianych tczewskich cmentarzy, tym razem na rowerze. Dzięki temu pokażemy więcej niż na spacerze podczas tczewskich Zaduszek, bo odwiedzimy cmentarz austriacki, szwedzki, skazańców i baptystów. Przy każdym z tych miejsc zatrzymamy się na krót...
- 22 paź 2019, o 14:55
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kalendarz Dawnego Tczewa 2020
W pierwszym tygodniu listopada pojawi się w sprzedaży kalendarz dawnego Tczewa na 2020 rok ::dawnytczew Jest to prawdopodobnie nasze ostatnie wydawnictwo tego typu, bo coraz ciężej o rzadkie pocztówki, a nie ma sensu wydawanie kalendarzy z powszechnie znanymi widokami. Tym razem poszliśmy w pocztówk...
- 3 lis 2019, o 13:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przejazd rowerowy szlakiem zapomnianych tczewskich cmentarzy
Nieszczęścia chodzą parami :( Ja się rozchorowałem, a be-good miał awarie sprzętu 8-) a mimo to dla garstki przybyłych osób udało się przeprowadzić przejazd. @Be-good ogarnął cały przejazd, a ja dzięki uprzejmości wujka wuja mogłem być w dwóch miejscach - cmentarzu austriackim i w Parku Kopernika. :hi
- 7 lis 2019, o 16:07
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wrzesień 39 r. i okupacja
Kolejne wspomnienia p. Zenona Weissa dotyczące 1 września 1939. Jego ojciec 2 lub 3 września powiedział, że w dolnej salce kościoła św. Józefa złożono zwłoki matki i córki, które zginęły w wyniku bombardowania dworca nad ranem 1 września. Zostały zasypane w poczekalni, matka jeszcze żyła ale w wynik...
- 8 lis 2019, o 21:28
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Honorowy członek DT
Pora zaktualizować listę honorowych członków Dawnego Tczewa
Andrzej Kopyłowicz
Leszek Bodio
Waldemar Wons
Mirosław Zawadzki
Stanisław Zaczyński
Wacław Pobłocki
Mirosław Diller
Łukasz Brządkowski
Andrzej Kopyłowicz
Leszek Bodio
Waldemar Wons
Mirosław Zawadzki
Stanisław Zaczyński
Wacław Pobłocki
Mirosław Diller
Łukasz Brządkowski
- 28 lis 2019, o 21:41
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Spacery Dawnego Tczewa
Dzisiaj oprowadziłem wycieczkę 30 dyrektorów Domów Kultury...