Znaleziono 417 wyników

Powrót

autor: LukaszB
31 lip 2019, o 04:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Ludność miasta

Brakuje nam tematu poświęconego statystyce ludności naszego miasta, który pozwoliłby na prześledzenie zwiększania się liczby mieszkańców na przestrzeni wieków. Wrzucajcie dane statystyczne konieczne z podaniem źródła. PAN - Instytut Geografii, Zeszyt nr 5 z roku 1956 tak przedstawia liczbę ludności ...
31 lip 2019, o 14:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Wspomnienia z Muzeum Powstania Warszawskiego

Na stronach Muzuem Powstania Warszawskiego mozemy natrafic na wspomnienia powstańców zwiazanych z naszym maistem :) https://www.1944.pl/archiwum-historii-mowionej/luiza-latkowska,2064.html Urodziłam się w Tczewie, mój tatuś był naczelnikiem warsztatów kolejowych. Jaki był Tczew, jakie to było miasto...
13 sie 2019, o 16:21
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: System Informacji Przestrzennej z historią w tle

Wałasz pisze: 13 sie 2019, o 13:02 Próbuję rozgryźć ten SIP, ale u mnie nie chce to działać - bez względu na to, czy na warstwach mam zaznaczone te mapy 1904, 1931 i 1939 czy też nie. Nie wiem, co robię źle - może należy odznaczyć najpierw jakąś opcję w warstwach. Ktoś może wie?
Rzeczywiście nie działa, zgłoszę w um.
5 wrz 2019, o 11:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zakłady fotograficzne

Ciekawa forma pisowni znanego nam nazwiska Kolberg. Przedwojenne zdjęcie z podpisem Kaulberg
9 wrz 2019, o 22:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Most Tczewski jak Westerplatte - petycja o przejęcie mostu

Rozpoczynamy akcję #MostTczewskiJakWesterplatte, polegającą na zbieraniu głosów poparcia w petycji dostępnej pod adresem www.MostTczewskiJakWesterplatte.pl Niedawno Skarb Państwa przejął Westerplatte, dlatego apelujemy do władz Polski o przejęcie również zabytkowego, XIX-wiecznego Mostu Tczewskiego,...
14 wrz 2019, o 13:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Miło! Rowerowa gra miejska z Dawnym Tczewem

Dnia 18 września (środa) w godzinach 17.30-19.00, w ramach akcji Miło! Tydzień z mobilnością aktywną, odbędzie się kolejna edycja rowerowej gry miejskiej. Punktualnie o 17.30 na forum Dawnego Tczewa i naszym profilu facebookowym pojawi się 5 archiwalnych pocztówek. Wystarczy prawidłowo rozpoznać te ...
21 wrz 2019, o 08:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Obchody rocznicy napaści ZSRR na Polskę

17 września w Fabryce Sztuk odbyły się obchody 80. rocznicy zdradzieckiej napaści ZSRR na Polskę. Na prośbę organizatora wygłosiłem rys historyczny