Znaleziono 404 wyniki
- 4 wrz 2025, o 16:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Historia w gazetach ukryta
Dziennik Bałtycki, 1977, nr 125 Pierwszy „Fiat 126 p“ dla nabywcy szczęśliwego losu Samochód za 5 złotych dla Zdzisława Błaszczaka z Tczewa Minęły zaledwie 3 dni sprzedaży losów naszej Wielkiej Loterii Fantowej i oto padła już pierwsza główna wygrana - jeden z 8 "Fiatów 126p". Szczęście d...
- 9 wrz 2025, o 19:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wiatrak
Akta archiwalne - wiatrak 1916 r.:
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Skan decyzji wpisowej z 1960 r.:
![Obrazek]()

Skan decyzji wpisowej z 1960 r.:

- 19 wrz 2025, o 11:34
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wiatrak
O dziwo przemilczany jest na forum temat remontu tczewskiego wiatraka. Forumowicz @dic ostatnio coś tam pokazał w filmotece forumowej, ale tam w filmie było wiele wątków tczewskich a nie poświęcenie się wątkowi wiatrakowemu. W załączeniu przesyłam zdjęcia z trwającego remontu po wymianie skrzydeł. ...
- 25 wrz 2025, o 17:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kościół św. Józefa
Dziękuję za wspaniałe zdjęcia. Mój dziadek pochodzi z tej miejscowości i znalazłem tu mnóstwo informacji o kościele. Zdjęcie przedstawia go przed kościołem wraz z księdzem w dniu 19.07.1942 r.
- 18 paź 2025, o 18:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Śliwice
A tak delikatnie zainteresowałem się historią obcej mi miejscowości Śliwice. Skoro kościół w Śliwicach jest pod wezwaniem św. Katarzyny Aleksandryjskiej to w miejscowości nie może zabraknąć motywów kolejowych i powyżej to potwierdzono, ale poniższych plików nie było: Schemat stacji Śliwice Wielkie, ...
- 19 paź 2025, o 16:21
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Boręty
Gazeta Toruńska 1913, R. 49 nr 231 Spaff – nie wiem, czy zauważyłeś, ale na tej samej stronie Gazety Toruńskiej jest notatka, która ma związek z Krakowem i ... pośrednio także ... z przyszłym Marszałkiem Polski Rolą-Żymierskim ;) (Rozmaitości – Morderstwo w Krakowie ) https://naszahistoria.pl/krymi...
- 19 paź 2025, o 17:20
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Boręty
Gazeta Toruńska 1913, R. 49 nr 231 Spaff – nie wiem, czy zauważyłeś, ale na tej samej stronie Gazety Toruńskiej jest notatka, która ma związek z Krakowem i ... pośrednio także ... z przyszłym Marszałkiem Polski Rolą-Żymierskim ;) (Rozmaitości – Morderstwo w Krakowie ) https://naszahistoria.pl/krymi...
- 26 paź 2025, o 10:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: ul.Gdańska
Nie miałem w ręku tych teczek akt budowlanych dla wspomnianych posesji i prawdopodobnie mogą one nie być tak szybko dostępne, jeżeli powędrowały do Archiwum Państwowego w Gdańsku. W każdym razie wynikałoby z tego, że dawna Gdańska 6 to jednak ob. Gdańska 52 (a nie 53), a przynajmniej tak było od 191...
- 27 paź 2025, o 21:04
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Obecny most kolejowy
Dziennik Bałtycki, 1958, nr 62, 1958-03-14 DOKP komunikuje ...że z uwagi na odbudowę przęsła mostu kolejowego na Wiśle w Tczewie, w dniu 18 bm. od godz. 4.30 — do 14.40 nastąpi przerwa w ruchu pociągów przez ten most. Przewóz podróżnych od Tczewa do Lisewa odbywać się będzie autobusami PKS. _ W zwi...
- 1 lis 2025, o 12:02
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cmentarz Ewangelicki
Projekt bramy cmentarza ewangelickiego sporządzony 27 maja 1913 roku przez Ottona Spechta, ówczesnego budowniczego miasta. Na szczycie umieszczono postument z krzyżem w formie okrągłej tarczy (niezachowany). Warte zwrócenia uwagi jest po obu stronach bramy niższe metalowe ogrodzenie z charakterystyc...