Znaleziono 404 wyniki

Powrót

autor: spaff
2 lip 2025, o 18:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lisewo

Kolejne zdjęcia. Z Nowego Dworu Gdańskiego przenosimy się do Lisewo Malborskiego. Ze zdjęcia Pana Piotra Kosznika bije klimat lat dziewięćdziesiątych, nie tylko ze względu na malowanie taboru, lecz także stan infrastruktury. Tor wyciągowy po lewej stronie EN57 służył do manewrów pociągu obsługująceg...
2 lip 2025, o 18:27
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lisewo

Jeszcze coś napotkałem. 16.11.1984 r. Lisewo Malborskie Prawdopodobnie popołudniowy kurs Lisewo Malborskie Wąsk. - Nowy Dwór Gdański Wąsk. obsługiwany jednostką Mbd1. Na uwagę zasługują stojące na torach odstawczych Lyd2 i Px48. Zdjęcie ze zbiorów p.Wolfgang Schumacher źródło: facebook.com/photo/?fb...
15 sie 2025, o 16:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kino "Wisła"

A ja wspominam kino Wisła, że po zakończeniu seansu opuszczało się salę kinową bardzo szybko w kierunku chodnika. Dzisiaj mamy bodaj 4 sale kinowe, a na początku 1955 roku Mieczysław Górka zapytał o utworzenie drugiego kina. Dziennik Bałtycki, 1955, nr 2 PRZYDAŁOBY SIĘ DRUGIE - Kino „Wisła“ w Tczewi...
19 sie 2025, o 17:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Dziennik Bałtycki, 1955, nr 76 Nasz meldunek w dniu „Święta Morza” Konferencja prasowa u wicewojewody gdańskiego (...) W Tczewie uruchomiono prom na Wiśle na miejsce zniszczonego przez Niemców mostu. Gazownia została naprawiona. (...) https://i.imgur.com/3DygEem.jpeg EDIT: Przepraszam. Nie podałem ...
24 sie 2025, o 18:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kombinat Malinowo

Dziennik Bałtycki, 1954, nr 125 Dlaczego właśnie Malinowo? W związku z artykułem mgr inż. Leona Gwizdały, zamieszczonym w Dzienniku Bałtyckim z dnia 12. V. 1954 r. Nr 112, na temat budowy kombinatu ogrodniczego w Malinowie - pragnę wyrazić swoją opinię na temat lokalizacji kombinatu w Malinowie, a ...
24 sie 2025, o 18:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kombinat Malinowo

Dokopałem się do tego artykułu atakującego Malinowo: Dziennik Bałtycki, 1954, nr 112 Trójmiasto czeka na nowalijki (...) W styczniu br. Ministerstwo PGR przydzieliło byłemu Okręgowemu Zarządowi PGR w Gdańsku (obecnie Gdańskie Zjednoczenie PGR) kredyty w wysokości 2 i pół miliona zł na budowę pierwsz...
25 sie 2025, o 16:16
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szymankowo

Alfons Lessnau pojawił się w tym wątku, ale myślę że warto wkleić poniższy artykuł - fakty ogólnie znane, choć nigdy nie wiadomo czy to sto procent prawdy. Dziennik Bałtycki 1947, nr 128 Pierwsi męczennicy wojny Wstrząsające zeznania niedoszłej ofiary masakry w Szymankowie Korzystając z materiałów, ...
25 sie 2025, o 16:59
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pracownicy kolei tczewskiej

Kolejne zastrzeżenia obywatela (nie znalazłem odpowiedniego wątku, więc wrzucam tu jako ciekawostkę, bo nie warto zakładać nowego): Dziennik Bałtycki, 1950, nr 43 Niedole dojeżdżających Komunikacja zajmuje w listach naszych korespondentów bardzo wiele miejsca. Nic dziwnego. Jest to jeden z najbardzi...
30 sie 2025, o 17:29
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Knybawa

Gazeta Gdańska "Echo Gdańskie", 1927.07.24 nr 166

Budowa mostu. Wydział powiatowy rozpisał przetarg ofertowy na budowę nowego motu żelazno-betonowego na rzeczce Drebok w
Knybawie pod Tczewem.

Obrazek
30 sie 2025, o 19:14
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Dzisiaj korzystamy z przyjemnej stacji kolejowej i z przyjemnego dworca kolejowego i z przyjemnej infrastruktury wokół dworca, ale tak naprawdę zawsze było przyjemnie na tczewskiej kolei pasażerskiej w porównaniu do innych miast, wyjątkowo dbano o nią, przykład modernizacji z przełomów wieków: Dzien...