Znaleziono 324 wyniki

Powrót

autor: zielu
22 cze 2021, o 09:19
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Historia w gazetach ukryta

Na portalu trojmiasto.pl ciekawy tekst o tym, czym żył Gdańsk 100 lat temu. Między innymi tym, że po wprowadzeniu nowego podatku hotelowego gościom przyjeżdżającym nad morze w interesach bardziej opłacało się nocować w tczewskich hotelach :) - https://historia.trojmiasto.pl/Sto-lat-temu-nad-polskiem...
autor: mieczy
4 lip 2021, o 11:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kończewice

niespokojna66 pisze: 23 lis 2018, o 18:52 Kończewice z www.fotopolska.pl
Obrazek
Znalazłem zdjęcie z innej perspektywy i chyba młodsze odrobinę.
polska-org.pl
autor: LukaszB
17 wrz 2021, o 09:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

Pamiątka z widocznymi malunkami na ścianach kościoła
autor: Wałasz
22 wrz 2021, o 11:12
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Lokalizacja miejskiej cegielnia XIII - XIV wiek

Tczewska cegielnia MIEJSKA działała do końca XVIII wieku za Bramą Księżą/Kleszą. Tak też podaje Raduński (str 37). ./download/file.php?id=25986 Edmund Raduński pisze o cegielni na północ od Starego Miasta. Dzięki nałożeniu map można łatwo odgadnąć jej położenie - mieściła się na obszarze nieistniej...
autor: mieczy
5 lis 2021, o 13:44
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ulica Kopernika

Następna kamienica powraca do dawnego blasku :heart_eyes:
autor: AnnaK
15 lis 2021, o 17:53
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Dwa lata temu otrzymałem w prezencie oprawiony w ramkę widok mostu tczewskiego.Jest to dość często reprodukowany staloryt.Oprawiony obraz nie wyglądał zbyt imponująco miał nawet krzywą ramkę.Myślałem,że to jakaś kopia kopii.Przypadkowo oglądając ten obrazek zauważyłem,że z odwrotnej strony przebijaj...
autor: Wałasz
4 gru 2021, o 21:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ul. Mostowa

Nie mogę rozszyfrować wcześniejszego (?) napisu nad witryną. :( Obstawiam nazwisko Claassen. Prawidłowo! Na Mostowej 2 mieściła się w 2. pierwszych dekadach XX w. filia drogerii, której właścicielami byli Arthur i Bruno Claassen. Główny sklep miał za to siedzibę na ob. Placu Hallera 21, do tego był...
5 gru 2021, o 16:10
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: "Tczewskie" nazwiska

Bodo był autorem tej publikacji /ebay.de/
16 sty 2022, o 11:57
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Odbudowa mostów tczewskich w czasie okupacji

Seria fotografii z odbudowy mostu, prawdopodobnie wykonana przez osobę przy nim pracującą /ebay/