Znaleziono 327 wyników

Powrót

autor: Chris
31 lip 2012, o 20:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zuckerfabrik Liessau

Pozwolę sobie przypomnieć nie do końca znany wszystkim fakt o istnieniu Cukrowni w Lisewie Malborskim. (większość materiałów pochodzi z forum o kolei wąskotorowej http://www.750mm.pl , z tematu autorstwa 2xm http://750mm.pl/index.php?topic=3847.0 ) Obiekt powstał w latach 70 XIX w. i przetwarzał lok...
autor: Emiii
3 wrz 2012, o 22:03
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gadżety promocyjne DT

Co do kolejnych gadżetów jestem jak najbardziej za zakładkami do książek ;) bo to jest jedna z tych rzeczy, której nigdy w domu nie jest za mało xD Czy zastanawialiście się również nad opaskami odblaskowymi? :) P1050452.JPG Korzystam z nich zawsze w czasie podróży wymagających zabrania walizek ;) Wi...
autor: Cez
4 wrz 2012, o 14:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Powodzie

W rodzinnym albumie znalazłem fotki z marca 1979 roku - widać na nich podtopione Czyżykowo. Woda wybijała studzienkami i zalała Nieckę Czyżykowską.
autor: Jadzia
6 wrz 2012, o 22:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

LukaszB pisze:No to prosimy o skan gdzie jest fotka z budowy ::dawnytczew
Oki :)
autor: Jadzia
7 wrz 2012, o 20:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kościół św. Józefa

Wychodzi na to, że chyba nastąpiła przerwa w budowie wieży... Chyba trzeba zagłębić się w lekturę kalendarzy ;) Gdzieś chyba mam skany innego rocznika :scratch Sprawdzę. Znalazłam - kalendarz na 1939 r. Niestety jakość bardzo kiepska, jest to skan ksera kalendarza (o ile nie skan ksera ksera :lol: ...
autor: LukaszB
26 wrz 2012, o 20:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Pomniki przyrody

Nie tylko rzeczy stworzone przez człowieka mają wartość historyczną. Dotyczy to również pomników przyrody jak np. szczególne okazy drzew. W Tczewie mamy 5 okazów wpisanych do rejestru 1. Dąb szypułkowy o wymiarach: obwód pnia: 329 cm wysokość drzewa: 23 m średnica korony: 17 m Drzewo rośnie na teren...
autor: zunia
26 wrz 2012, o 21:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Pomniki przyrody

A co z platanem z postu viewtopic.php?p=14271#p14271" onclick="window.open(this.href);return false;. Kiedyś była na nim tabliczka, że to pomnik przyrody...
autor: be-good
14 lis 2012, o 07:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: ul. kard. Wyszyńskiego/1 Maja

Z niemieckiego eBaya - niepublikowana tu pocztówka stemplowana w 1905 roku;
gdzieś w miejscu obecnego szaletu, pośrodku placu, najprawdopodobniej widzimy pompę a nie słup ogłoszeniowy:
pompa 1905.JPG
autor: mieczy
6 lut 2013, o 15:40
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Bary Mleczne

Ramses74 pisze:Ja pamiętam ten bar mleczny na rogu Wyszyńskiego i Sambora ...
D.W. :)
Jaki tam bar mleczny :) To był COCTAIL BAR ! :lol:
http://www.dawnytczew.pl/forum/viewtopi ... 2501#p2501" onclick="window.open(this.href);return false;
autor: mirza3
3 kwie 2013, o 23:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Podobne mosty na świecie

"Życie po życiu" fordońskiego mostu przedstawia znaleziony przez agę artykuł ze strony mmbydgoszcz.pl ( aga_piet@Podobne mosty na świecie ). Oprócz mostu na Narwi w Rybołach (2 przęsła), ocalałych przęseł zalewowych mostu fordońskiego starczyło jeszcze na: graniczny most na Bugu w Dorohusk...