Znaleziono 324 wyniki
- 11 kwie 2021, o 15:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego
Według mnie to nadal ta sama kamienica, przebudowano być może okna po prawej stronie i zmieniono wejście...natomiast lewa strona (tam, gdzie był sklep z parasolami ma zachowany dawny układ drzwi... Nie w tym rzecz. Zgadzam się - współczesna to jest na bank ta sama kamienica co na pocztówkach z roku...
- 12 kwie 2021, o 19:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ulica Jarosława Dąbrowskiego
Na zdjęciu fragment ul. Pocztowej przed wojną.Ciekawostka to osoby,które udało się ustalić :Edmund Chmielewski i Henryk Chmielewski (później harcerz tczewski).
- 13 kwie 2021, o 19:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Cyganie / Romowie
Ta fotka wygląda na starą.Oceniam z okresu I wojny.Przedstawia cyganów lub flisaków.
- 14 kwie 2021, o 17:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ul. Wąska
Widok od ul.Wąskiej na mury miejskie.Zdjęcie z lat 60-tych.Widoczny jeszcze budynek mieszkalny.
- 16 kwie 2021, o 12:09
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Wojskowe Bataliony Górnicze
Pan Jarosław Malarowski przesłał mi mailowo 3 strony czasopisma „Polska Zbrojna - Historia” z artykułem Pawła Piotrowskiego „Instrument represji”, w którym zamieszczono zdjęcie kociewskich żołnierzy – górników. Wytłumaczył, dlaczego tylko to jedno zdjęcie zostało użyte.”(…) Nie wiem, czy wspominałem...
- 24 kwie 2021, o 08:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Stare nazwy ulic
Trudna sprawa, bo rok 1910 r., w którym został wystawiony dokument, może sugerować czas zmian w numeracji. Nie mam pewności co do nazwiska - Fischer lub Discher? Jeśli Pan wie, o jaką osobę chodzi, to proszę podać. Poza tym sam fakt zamieszkania nie musi oznaczać własności. Zatem to mógł być równie ...
- 29 kwie 2021, o 09:23
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Przedmioty dawnego Tczewa
Witam
przypinka 12-go festynu gimnastycznego regionu "Dolnej Wisły" dnia 6/7 lipca z 1907 roku.
Pzdr Damian

przypinka 12-go festynu gimnastycznego regionu "Dolnej Wisły" dnia 6/7 lipca z 1907 roku.
Pzdr Damian

- 13 maja 2021, o 21:01
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Studzienki kanalizacyjne
W trakcie remontu Kozen wymieniane są zabytkowe klapy kanalizacyjne. Po sygnałach mieszkańców, dwa szybkie telefony do Zuku i Zwik - klapy zostaną zabezpieczone i uratowane 

- 15 maja 2021, o 11:07
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Bory Tucholskie na pocztówkach
Zainteresowanym historią gminy Osie, Borów Tucholskich i Wdeckiego Parku Krajobrazowego polecam publikację: Dawid Schoenwald, "Wdecki Park Krajobrazowy. Historia regionu źródłem pisana", Wdecki Park Krajobrazowy, Osie 2015 . Można ją pobrać w formacie PDF z adresu: http://publikacje.wpk.or...
- 21 cze 2021, o 20:19
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Szkoły
Piękna (i droga) pocztówka z ebaya.de..