Znaleziono 375 wyników

Powrót

autor: mzk
30 mar 2025, o 20:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kiedy założono klasztor dominikanów?

Strona 124 książki, też się pan Brzadkowski nie popisał powielając błąd dotyczący gazowni. W 1888 miasto nie wykupiło jej, a prawo do środka ulicy nie było potrzebne, bo wodociągi powstały prawie 20 lat później. Widzę powielanie błędów Landowskiego, który źle zrozumiał co Raduński miał na myśli pis...
autor: spaff
3 kwie 2025, o 18:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew

Nie kojarzę tej pocztówki z forum, więc podaję:

Obrazek

Obrazek

Rok 1919.
Pocztówka; druk ; 8,7 x 13,8 cm; Gniew - Kamienice podcieniowe; Data powstania na podstawie stempla pocztowego.

Źródło: https://kpbc.umk.pl/
autor: Dagmar
6 kwie 2025, o 10:26
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zespół Szkół Technicznych

Prośba z fb o wyjaśnienie pochodzenia tego znaku z filara przed wejściem do szkoły. Germańskie to to nie jest ./download/file.php?id=49843 Znaki są znakami kamieniarskimi. Każdy kamieniarz miał swój własny znak, który mógł wygrawerować na swojej pracy. Mój pradziadek Erich Schultz, który zbudował t...
autor: Dagmar
6 kwie 2025, o 14:52
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zespół Szkół Technicznych

Witam,również kończyłem tą szkołę w 1996 roku,tej mównicy z fotki wtedy nie było a te drzwi pod napisem "historia i tradycje szkoły zobowiązują" nie istniały a może byył cały czas otwarte,nie pamiętam dokładnie w środku było pomieszczenie w którym mieścił się sklepik szkolny z napojami,pa...
autor: mieczy
17 kwie 2025, o 16:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Dokumenty, listy, pisma urzędowe, znaczki i stemple

Granice administracyjne to jedno, a granice postrzegane przez mieszkańców to inna bajka. Za mojego dzieciństwa Suchostrzygi, to był inny kontynent. :lol: O Piotrowie to nikt prawie nie słyszał, oprócz akwarystów którzy łowili w stawkach dafnie. Tczew kończył się na krzyżówce z ul. Sobieskiego. Był j...