Znaleziono 11 wyników
- 25 lut 2013, o 16:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kawalerowie Virtuti Militari
O Kazimierzu Porawskim w dostępnych w sieci źródłach jest mało informacji. Białynia-Chołodecki, J . w Pamiętniku powstania styczniowego w pięćdziesiątą rocznicę wypadków wydanym w 1913 r. umieszcza krótką notkę z błędną datą urodzenia. Porawski_Pamietnik.jpg W Roczniku oficerskim 1923 wymieniony zos...
- 7 paź 2025, o 18:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Ku pamięci... - inicjatywa Henryka Holwega
Jeśli dobrze rozumiem poniższy artykuł nazwiska można było (lub można wciąż) odczytać z tabliczek na cmentarzu katolickim w Gniewie. Można znaleźć te artykuły w internecie, ale wersja papierowa wygląda tak dokumentacyjniej ;) Dziennik Tczewski, 2000, nr 34 (...) Na przykład szeregowy Piotr Niewiarow...
- 20 paź 2025, o 17:50
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kawalerowie Virtuti Militari
Marian Pelc (1899 Lwów — 1985 Tczew), żołnierz zawodowy WP, zasłużony działacz społeczny, odznaczony został Krzyżem VM za wojnę z bolszewikami, którą odbył w składzie 65 pp. Marian PELC – akta odznaczeniowe Virtuti Militari https://wbh.wp.mil.pl/pdfviewer/?f=/c/scans/VM/I.482.5-451.pdf Krzyszwars ,...
- 5 lis 2025, o 20:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew
Gazeta Toruńska 1916, R. 52 nr 96 — Gniew. Obecnie Ilość mięsa tygodniowo z funta zniżona została na pół funta dla pojedyńczej osoby. https://i.imgur.com/fubTE47.jpeg Powyższe oznacza prawdopodobnie, że przydział został zmniejszony z 0,5 kg do 0,25 kg mięsa tygodniowo na osobę. Następny artykuł w t...
- 28 lis 2025, o 20:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czersk/Łukowo – cmentarz przyobozowy Kriegsgefangenenlager Czersk
Zgodnie z deklaracją odwiedziłem cmentarz. Jego ogrom robi wrażenie. Obiecane pstryknięcie zdjęcia tablicy przy ul. Piaskowej: https://i.imgur.com/zWPosS6.jpeg Choć treści tablicy nie potrafię odnieść do gruntu, gdzie spoczywa tych 54 rosyjskich Żydów, bo tam płynie ciek wodny, a teren wokół wydaje ...
- 29 lis 2025, o 20:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Starogard Gdański – cmentarz wojskowy
Chowano na tym cmentarzu chyba do lat pięćdziesiątych. Na cmentarzu znajduje się 6 nagrobków oznaczonych tylko krzyżami. Na krzyżach są naniesione numery, są to: 36, 42, 43, 44, 45, 47 - nie wiem czy te numery coś oznaczają. Nie wiem kiedy tam byłeś ostatnio - jest dołożony nagrobek żołnierza Edwar...
- 27 sty 2026, o 20:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Może w lutym będę w posiadaniu ustosunkowania się miasta w tej sprawie, ale nic nie obiecuję. @ spaff - mam nadzieję, że czegoś się dowiesz. Trzymam kciuki, bo w Internecie ani w różnych pismach niczego nie znalazłem :( Chciałbym napisać "mamy to", ale nie mamy. W odpowiedzi na wniosek z ...
- 30 sty 2026, o 19:45
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czersk/Łukowo – cmentarz przyobozowy Kriegsgefangenenlager Czersk
Jakiś celebryta odwiedził obóz. Gazeta Toruńska 1915, R. 51 nr 202 — Czersk. Znany szwedzki podróżnik Sven Hedin odwiedził tutejszy obóz jeńców wojennych. https://i.imgur.com/C5PDIgl.jpeg W latach I wojny światowej (1915) odbył podróż na front wschodni, zwiedził wówczas południowe tereny Polski w ty...
- 19 lut 2026, o 08:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921
To trochę nie tak. To absolutna nieprawda, że dokumenty odznaczeniowe żołnierzy z tego okresu zostały wybrakowane, bo sam je oglądałem (nawet te gdy sam wniosek odrzucano). Fakt, że w żadnym razie nie jest kompletna. Na to się jednak złożyło wiele czynników. I tutaj nie ma mowy o "politrukach&q...
- 3 mar 2026, o 16:42
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Wiązane były z załączonym pismem wielkie nadzieje, a dalej stoimy w tym samym miejscu. Niesamowita sprawa, że sprawa dotyczy naj-najnowszej historii i nie idzie ustalić nic faktycznego. W odpowiedzi na wniosek z dnia 28 stycznia 2026 r. o udostępnienie informacji publicznej dotyczącej cmentarza wojs...