Znaleziono 57 wyników
- 28 sty 2026, o 22:27
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Starogard Gdański – cmentarz wojskowy
Chciałbym napisać "mamy to", ale nie mamy. Z posiadanych informacji wynika, że dokumentacja dotycząca tego rodzaju obiektów o charakterze wojennym i historycznym może znajdować się w zasobach administracyjnych Oddziału ds. Obywatelstwa i Egzekucji Administracyjnych Wydziału Spraw Obywatel...
- 29 sty 2026, o 21:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
@ spaff – wydaje mi się, że na zdjęciu z 2012 – na lewo od pola zakreślonego zielonymi liniami też są krzyże. Może nawet dwa rzędy. Plan cmentarza umieszczony w Karcie Cmentarza. plan.cm.Star.Gd.jpg Z opisu wynika, że zinwentaryzowano 64 obiekty (krzyże, nagrobki i pomnik). Zapewne tylko te, gdzie ...
- 31 sty 2026, o 13:38
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Czersk/Łukowo – cmentarz przyobozowy Kriegsgefangenenlager Czersk
@ spaff – masz naprawdę smykałkę do wynajdywania fajnych rzeczy w Internecie ! :hi Okazuje się, że Sven Hedin nie tylko odwiedził obóz w Czersku, ale objechał front wschodni i napisał książkę pod tytułem Nach Osten ! https://runeberg.org/nachosten/ W Czersku rozmawiał z rosyjskimi jeńcami i narysow...
- 18 lut 2026, o 11:52
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921
Znalazłem trochę informacji o gniewianinie ppor. Aleksandrze Franku. Tak napisał w swoim życiorysie (ortografia oryginalna): Życiorys Podporucznika Aleksandra Franka z 1 komp. Starogardzkiego pułku. Urodziłem się 11. Lutego 1899 r. jako jedyny syn rólnika Józefa Franka i matki Anny z domu Szillerówn...
- 19 lut 2026, o 18:24
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921
To trochę nie tak. To absolutna nieprawda, że dokumenty odznaczeniowe żołnierzy z tego okresu zostały wybrakowane, bo sam je oglądałem (nawet te gdy sam wniosek odrzucano). Fakt, że w żadnym razie nie jest kompletna. Bardzo dziękuję za Pańskie uwagi. Zgadzam się, że dokumenty odznaczeniowe VM i KN ...
- 4 mar 2026, o 21:49
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Wiązane były z załączonym pismem wielkie nadzieje, a dalej stoimy w tym samym miejscu. Niesamowita sprawa, że sprawa dotyczy naj-najnowszej historii i nie idzie ustalić nic faktycznego. Rzeczywiście zadziwiające – nikt nic nie widział, nikt nic nie wie ... :facepalm Ale trzeba przyznać, że odpowied...
- 5 mar 2026, o 20:53
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Brawo spaff
Niesamowite, co można znaleźć w Internecie ... jak się wie, gdzie szukać
Niesamowite, co można znaleźć w Internecie ... jak się wie, gdzie szukać