Znaleziono 57 wyników

Powrót

autor: Krzyszwars
29 lis 2025, o 20:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Starogard Gdański – cmentarz wojskowy

Chowano na tym cmentarzu chyba do lat pięćdziesiątych. Na cmentarzu znajduje się 6 nagrobków oznaczonych tylko krzyżami. Na krzyżach są naniesione numery, są to: 36, 42, 43, 44, 45, 47 - nie wiem czy te numery coś oznaczają. Nie wiem kiedy tam byłeś ostatnio - jest dołożony nagrobek żołnierza Edwar...
30 lis 2025, o 20:05
Skocz do działu
Skocz do tematu

Jak już pisałem – ciężko jest znaleźć coś o cmentarzu wojskowym w Starogardzie Gdańskim. Wspomniany jest na kilku stronach internetowych, ale wszędzie powtarzają te same ogólnikowe informacje. Znalazłem dziś artykuł z października 2012 r. pt. Niemieckie cmentarze wojenne w Polsce . https://dzieje.pl...
2 gru 2025, o 17:22
Skocz do działu
Skocz do tematu

Trochę liczb znalezionych w Internecie, które dają pewne pojęcie o pochówkach na tym cmentarzu. Wg. Karty Cmentarza było tam 245 mogił , na których znajdowały się krzyże betonowe i żeliwne oraz 12 nagrobków i 5 płyt. Ok. 200 pochowanych, to żołnierze niemieccy z I w.ś. W karcie nie umieszczono infor...
6 gru 2025, o 16:47
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kryminalny Tczew

Dziennik Bydgoski, 1939, nr 137 z dn. 17.06.1939
Kromka.Tczew1939.jpg
6 gru 2025, o 21:08
Skocz do działu
Skocz do tematu

Z powodu panujących warunków – ciemno, mżawka i później deszcz – zrobiłem tylko zdjęcia grobów trzech milicjantów, bo ich tablice były czytelne. Z reszty grobów zmarłych po 1945 niewiele dałoby się odczytać. Stefan Chirsz, chorąży MO, poległ 01.06.1956 Franciszek Pawłowski, szeregowy MO, poległ 08.0...
15 gru 2025, o 16:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Może w lutym będę w posiadaniu ustosunkowania się miasta w tej sprawie, ale nic nie obiecuję. @ spaff - mam nadzieję, że czegoś się dowiesz. Trzymam kciuki, bo w Internecie ani w różnych pismach niczego nie znalazłem :( Właśnie dotarłem do numeru 8/2013 rocznika muzealnego RYDWAN. Niestety "ar...
18 gru 2025, o 18:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

Za wcześnie postawiłem krzyżyk na dalsze możliwości poszukiwania w Internecie :lol: W karcie cmentarza z 1983 r. jest fotografia żeliwnego krzyża umieszczonego na mogile jednego z żołnierzy – zatem jest pewność, że został pochowany na cmentarzu wojskowym w Starogardzie. Starogard.Armatowski01.jpg RU...
31 gru 2025, o 15:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Kolejne znalezisko w Internecie - Sterberegisterauszüge der Jahre 1914-1920 im Standesamtsbezirk Preußisch Stargard (Wyciągi z rejestru zgonów z lat 1914-1920 w urzędzie stanu cywilnego w Starogardzie). http://www.denkmalprojekt.org/2025/preussisch-stargard_standesamt_krs-preussisch-stargard_wk1_pl....
3 sty 2026, o 18:01
Skocz do działu
Skocz do tematu

Dwaj żołnierze, którzy prawdopodobnie spoczywali na starogardzkim cmentarzu wojskowym. Landwehrmann Karl Walewski, 10/IR 342, ur. 16.10.1880 r. we wsi Bollenschin (Boleń ?), zm. 22.04.1915, Pr. Stargard Res. Lazarett. Wg. Volksbund’u prawdopodobnie przeniesiony na cmentarz w m. Bartosze . Feldwebel ...
11 sty 2026, o 22:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Ekshumacje żołnierzy niemieckich

Temat „uśpiony” od 2013 …. Z ciekawości sprawdziłem czy szczątki dwóch żołnierzy wymienionych przez be-good i LukaszB zostały odnalezione i ewentualnie, gdzie są teraz pochowane. Lothar Pahl jest pochowany w Tczewie. Data śmierci jeszcze sprzed największych bombardowań, stąd moje przypuszczenie, że ...