Znaleziono 436 wyników

Powrót

autor: zunia
12 sty 2019, o 17:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Stanisław Feisel - nauczyciel i harcerz

1930- zwolniony od obowiązków nauczycielskich z powodu zaciagnięcia do odbycia normalnej służby wojskowej (już pracował w Tczewie): 1930_sl.wojsk.jpg https://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/394317/PDF/NDIGCZAS019528_67786646.pdf Z książki "Panorama Harcerstwa Tczewa i Powiatu Tczewskiego w latach 1921...
autor: LukaszB
25 sty 2019, o 20:28
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: 79 rocznica rozstrzelania zakładników na "świńskim rynku"

Dziękujemy za obecność ::dawnytczew
Fot. autorstwa Jacka Cherka :hi
autor: Big Zbig
30 sty 2019, o 22:15
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Przedmioty z naszej młodości

Ś.p. teściowa przechowywała naczynie do rozrabiania piany do golenia, jako pamiątkę po swoim przedwcześnie zmarłym mężu (zawał w drodze z pracy 23.12.1953). Dojeżdżał z Pelplina do Elektrometalu na Górkach.Dla mojej żony, która miała wtedy 4 lata ,jest to jedyna pamiątka po swoim ojcu. Naczynie wyko...
autor: mzk
5 lut 2019, o 18:18
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Egzekucje tczewian jesienią 1939 r. - prochownia

Szanowni Państwo, dzisiaj znowu kwerendy służbowe w zaprzyjaźnionej instytucji przyniosły niespodziewane znalezisko. W zbiorze kilkuset niepublikowanych zdjęć z lat 1945 - 1989 (w tym kilkudziesięciu z okresu 1945 - 1956), odnalazłem niepublikowane dotąd zdjęcia z ekshumacji i pochówków z listopada ...
14 lut 2019, o 10:09
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kończewice

Dodatkowe informacje na temat kościoła ewangelickiego i jego lokalizacji zaczerpnięte z kroniki Koła Gospodyń Wiejskich (pisownia oryginalna): pamiętamy jeszcze kościół ewangelicki przed szkołą powszechną przy stawku kościół ewangelicki został przez członków spółdzielni rozebrany, a materiałem z Nie...
autor: krogul83
18 lut 2019, o 15:34
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: III Wojewódzke Igrzyska Młodzieży Szkolnej

"Józef Golicki Album Tczewski Fotografie po 1945 roku"
autor: Izabella
24 lut 2019, o 18:20
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Miejska Biblioteka Publiczna

Z góry przepraszam, gdybym odkopała temat już wszystkim znany - czy zauważyli Państwo, jaki napis krył się na wschodniej ścianie biblioteki, dotąd zasłonięty częściowo przez drzewo? Niestety przechodząc zapomniałam o zrobieniu zdjęcia, myślę jednak, że śmiało można powiedzieć, że jest taki sam jak t...
autor: nanika
27 lut 2019, o 08:31
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gry i zabawy z naszej młodości

Oj grało się Warszawiaka. Pamiętam grę która się nazywa ,,gra w Dudka,,
27 lut 2019, o 12:35
Skocz do działu
Skocz do tematu

Życzenia imieninowe dla Józefa Piłsudskiego -1934 rok

W Archiwum Akt Nowych Muzeum Józefa Piłsudskiego w Belwederze znajdują się adresy hołdownicze (opatrzone podpisami) , które uczniowie i nauczyciele tczewskich szkół w 1934 r. wysłali Józefowi Piłsudskiemu z okazji jego imienin. Szkoła nr 1 szkola nr 1.jpg szkola nr 1_b.jpg szkola nr 1_c.jpg szkola n...