Znaleziono 285 wyników

Powrót

autor: zielu
12 mar 2025, o 12:54
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Zdjęcie z profilu FB "Archeologia kolejowa":

Ten sam dzień, 14 października 2005 roku i mój powrót z targów Trako. W Tczewie podczas postoju udało mi się sfotografować taki oto kolejny okaz, niedostępny już dziś... SU45-145...

autor: MateuszB.
12 mar 2025, o 18:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kupię książki o Tczewie lub wymienię się na inne

II wojna światowa wybuchła w Tczewie 1999 K. Ickiewicz (autograf z dedykacją autora dla kogoś i niestety tekst gdzieniegdzie podkreślony) Sanktuarium Maryjne w Piasecznie 1985 KS. K. Myszkowski Fara św. Krzyża w Tczewie 1998 ks. A. Kuczyński Wyśpiewane życie 2023 Ryszard Karczykowski Album Tczewski ...
autor: MateuszB.
27 mar 2025, o 14:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

zielu pisze: 12 mar 2025, o 12:55 Jakie masz zdublowane? :)
Rozumiem brak zainteresowania? :oops:
autor: GabberTech
30 mar 2025, o 09:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Ja tylko chciałem przeczytać i oddać w dobre ręce dalej :)
autor: Dar
30 mar 2025, o 10:02
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Katastrofy lotnicze w Tczewie i okolicy

Katastrofa z 1969 r. dość dobrze zachowała się w pamięci tczewian, ale poniższa już raczej nie. 5 lipca 1963 r. (a więc niedawno mieliśmy rocznicę tego wydarzenia) z lotniska w Babich Dołach wystartowała załoga samolotu CS-102 w składzie ppor. pil Tadeusz Bojarski oraz kpt. pi. instr. Leon Sysiak c...
autor: mzk
30 mar 2025, o 20:23
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Kiedy założono klasztor dominikanów?

Strona 124 książki, też się pan Brzadkowski nie popisał powielając błąd dotyczący gazowni. W 1888 miasto nie wykupiło jej, a prawo do środka ulicy nie było potrzebne, bo wodociągi powstały prawie 20 lat później. Widzę powielanie błędów Landowskiego, który źle zrozumiał co Raduński miał na myśli pis...
autor: K.J.Knyba
1 kwie 2025, o 07:40
Skocz do działu
Skocz do tematu

Knybawa, Knyba - Etymologia i genealogia w poszukiwaniu korzeni

Witam, W poszukiwaniu informacji o przodkach natrafiłem na informacje o książce "Kraina wędrujących dworów". Chciałbym spytać o miejscowość Knybawa. Zastanawia mnie czy to tylko zbieg okoliczności lub zwykły przypadek że nazwa miejscowości Knybawa brzmi niemal identycznie jak nazwisko Knyb...
autor: Wałasz
1 kwie 2025, o 16:56
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Knybawa, Knyba - Etymologia i genealogia w poszukiwaniu korzeni

W książce, o której Pan wspomniał, omawiana jest etymologia nazwy wsi "Knybawa", jednak temat nie jest wyczerpany, gdyż jest to wciąż wielka zagadka (najstarsza znana nazwa z 1260 r. to Pnebawowe). Zwracam przy tym uwagę, że nazwiska popularyzują się nieco później, natomiast wieś znana jes...