Znaleziono 303 wyniki
- 12 lip 2026, o 11:29
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Rodzina Lizoń
@Zbigniew Lizoń @zunia Oto co ja znalazłam...Dziwię się, że rodzina nie wiedziała, gdzie jest jest grób...Ja to wiem ale na forum tej informacji nie udzielę...Pani hrabina Seweryna Lizoniowa na pewno nie pracowała w kuchni ...Mam inne ustalenia...
- 30 lip 2026, o 10:18
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
82. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego
1 sierpnia (sobota) o godz. 17.00 tradycyjnie zapraszamy na obchody 82. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego. Spotykamy się przy kamieniu w Parku Miejskim, poświęconym tczewskim harcerzom poległym w II wojnie światowej.
- 1 sie 2026, o 22:03
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
- 3 sie 2026, o 16:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Chronimy zabytki - interwencje
Spieszmy się kochać zabytki - tak szybko odchodzą....! Z głębokim niepokojem i przykrością stwierdziłem, że zabytkowe ogrodzenie willi burmistrza przy ulicy Kołłątaja zostało wymienione. Zastąpiono je płotem najtańszym z możliwych, pozbawionym jakiejkolwiek wartości. Na szczęście trzy lata temu wyko...
- 4 sie 2026, o 07:47
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Willa chyba nie jest w rejestrze zabytków tylko w gminnej ewidencji zabytków miasta Tczew. Trzeba byłoby skierować zapytanie do Miejskiego Konserwatora Zabytków, czy tego rodzaju elementy podlegają w tym wypadku ochronie. Przypuszczam, że może to zależeć od zapisów miejscowego Planu Zagospodarowania...
- 4 sie 2026, o 08:58
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Bramy Miejskie
"Wizytacja generalna kościołów katolickich kociewskich i niektórych innych w r. 1765"
- 4 sie 2026, o 19:48
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Dziękuje - tak nie wiem, jak można wyrzuć na złom tak dekoracyjne i efektowne ogrodzenie?! Jak poinformował mnie Pan Prezydent Powiat sprzedał willę prywatnemu inwestorowi - a ten robi co chce. Pomimo wszystko zgłoszę sprawę do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.
- 5 sie 2026, o 09:25
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Sam fakt, że posiada go prywatny inwestor, nie oznacza, że może robić wszystko, co mu się żywnie podoba. Kluczem jest to, czy obszar jest objęty ochroną konserwatorską w MPZG i czy wynikają z tego jakieś konkretne wytyczne. Ponieważ, jak już pisałem, to jest budynek z ewidencji gminnej a nie z rejes...
- 5 sie 2026, o 09:46
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Bramy Miejskie
To jest temat, który wymagałby kontynuacji i dalszych badań - zarówno źródłowych, jak i archeologicznych. Zresztą jest już obszerny wątek o tym: https://dawnytczew.pl/forum/viewtopic.php?t=175&start=170 Powiem tak - nie mogę podzielić sceptycyzmu archeologa M. Jagodzińskiego co do samej lokaliza...