Znaleziono 285 wyników

Powrót

autor: Wałasz
18 lut 2026, o 17:04
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zmiana granic miasta

Update: gmina wiejska Tczew zabezpieczyła się wymogiem podania 3 ostatnich cyfr numeru PESEL, ale podania adresu zamieszkania nie żąda: https://gminatczew.wdialogu.pl/konsulta ... czewa,WGBY
autor: mzk
19 lut 2026, o 08:17
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921

To trochę nie tak. To absolutna nieprawda, że dokumenty odznaczeniowe żołnierzy z tego okresu zostały wybrakowane, bo sam je oglądałem (nawet te gdy sam wniosek odrzucano). Fakt, że w żadnym razie nie jest kompletna. Na to się jednak złożyło wiele czynników. I tutaj nie ma mowy o "politrukach&q...
autor: Krzyszwars
19 lut 2026, o 18:24
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Gniew – groby żołnierzy WP 1920-1921

To trochę nie tak. To absolutna nieprawda, że dokumenty odznaczeniowe żołnierzy z tego okresu zostały wybrakowane, bo sam je oglądałem (nawet te gdy sam wniosek odrzucano). Fakt, że w żadnym razie nie jest kompletna. Bardzo dziękuję za Pańskie uwagi. Zgadzam się, że dokumenty odznaczeniowe VM i KN ...
autor: Wojtek1958
21 lut 2026, o 15:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Park Miejski - Góra Diabelna

Dzień dobry wszystkim, Trafiło mi się na dnie szuflady moje zdjęcie , zrobione przez śp tatę w roku 1960. W tle widać górkę, nazywaną - jak pamiętam-Diabelna. W zimie była tam lodowa ślizgawka, na której osiągało się zawrotne prędkości. Zjeżdżało się najcześciej na butach, czasami na łyżwach, „bobsl...
autor: niespokojna66
22 lut 2026, o 11:55
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: 15. urodziny Dawnego Tczewa

Jestem długo na tym forum i dziwi mnie, że administratorzy zamiast napisać kilka słów o rocznicy jego powstania skupili się na wysyłaniu linków do głosowania na temat granic miasta...@spaff, @wałasz , brawo za aktywność...
autor: mzk
24 lut 2026, o 08:58
Skocz do działu
Skocz do tematu

Od dawna widać, że na Forum stale są aktywne 2-3 osoby. Nigdy nie angażowali się wszyscy członkowie, ale ta platforma powoli umiera. Zgaduję, że najaktywniejsi do tej pory członkowie rozpoczęli nowe, bardziej angażujące etapy życia. A.....jej główny twórca, motor rozwoju Forum jest przygnieciony now...
autor: zielu
26 lut 2026, o 13:36
Skocz do działu
Skocz do tematu

Czuję się wywołany do tablicy, ale nie będę Wam zabierał dużo czasu. Każde forum takie jak nasze jest silne siłą swoich forumowiczów, o czym sami doskonale wiecie. Nie wiem, czy dopadł nas uwiąd starczy, ale nie ukrywam, że skoro w działalność Dawnego Tczewa aktualnie angażuje się liczba osób, które...
26 lut 2026, o 13:39
Skocz do działu
Skocz do tematu

1. Czy widzicie potrzebę wydania takiej publikacji? 2. Czy taką potrzebę dostrzega również Urząd Miejski w Tczewie, który był zleceniodawcą opracowania? 3. Czy książka miałaby zostać wydana przez Sprzedaż Dawnej Książki pod patronatem Dawnego Tczewa, czy przez Kociewski Kantor Edytorski Miejskiej B...
26 lut 2026, o 13:50
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Szkoły

spaff pisze: 19 sty 2026, o 18:09 Cóż to za gimnazjum było? Nie mam bladego pojęcia.
Zapewne męskie gimnazjum, które funkcjonowało w obecnej SP nr 5.
autor: Wałasz
1 mar 2026, o 10:51
Skocz do działu
Skocz do tematu

Każde forum takie jak nasze jest silne siłą swoich forumowiczów, o czym sami doskonale wiecie. Nie wiem, czy dopadł nas uwiąd starczy, ale nie ukrywam, że skoro w działalność Dawnego Tczewa aktualnie angażuje się liczba osób, które jestem w stanie policzyć na palcach jednej ręki (i to bliżej dolnej...