Znaleziono 285 wyników
- 30 lis 2025, o 20:05
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Starogard Gdański – cmentarz wojskowy
Jak już pisałem – ciężko jest znaleźć coś o cmentarzu wojskowym w Starogardzie Gdańskim. Wspomniany jest na kilku stronach internetowych, ale wszędzie powtarzają te same ogólnikowe informacje. Znalazłem dziś artykuł z października 2012 r. pt. Niemieckie cmentarze wojenne w Polsce . https://dzieje.pl...
- 2 gru 2025, o 09:27
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Nowa Cerkiew
To bardzo prawdopodobne, że chodzi o sprawy związane z niemiecką listą narodowościową i sprawdzeniem pochodzenia osoby. Co się tyczy małżonków i ich nazwisk, to według wyszukiwarki PTG, faktycznie w 1831 r., w kościele w Nowej Cerkwi, ślub wzięli Nicolaus Kamrowski i Catharina Kamrowska.
- 2 gru 2025, o 15:10
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Kalendarz Dawnego Tczewa 2026
Cześć! Od dzisiaj jest dostępny w sprzedaży Kalendarz Dawnego Tczewa na rok 2026. Tegoroczną edycję ponownie przygotowaliśmy we współpracy z Miejską Biblioteką Publiczną. Ilustracje są tematyczne, bo dotyczą XX-lecia międzywojennego. ::dawnytczew Kalendarz jest dostępny w cenie 39 zł w następujących...
- 2 gru 2025, o 17:22
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Trochę liczb znalezionych w Internecie, które dają pewne pojęcie o pochówkach na tym cmentarzu. Wg. Karty Cmentarza było tam 245 mogił , na których znajdowały się krzyże betonowe i żeliwne oraz 12 nagrobków i 5 płyt. Ok. 200 pochowanych, to żołnierze niemieccy z I w.ś. W karcie nie umieszczono infor...
- 6 gru 2025, o 16:47
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Kryminalny Tczew
Dziennik Bydgoski, 1939, nr 137 z dn. 17.06.1939
- 6 gru 2025, o 21:08
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Z powodu panujących warunków – ciemno, mżawka i później deszcz – zrobiłem tylko zdjęcia grobów trzech milicjantów, bo ich tablice były czytelne. Z reszty grobów zmarłych po 1945 niewiele dałoby się odczytać. Stefan Chirsz, chorąży MO, poległ 01.06.1956 Franciszek Pawłowski, szeregowy MO, poległ 08.0...
- 15 gru 2025, o 13:35
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Tczew w okresie międzywojennym
Załączam artykuł z magazynu "Las Polski" autorstwa Jerzego Flisykowskiego - przesłany przez autora - między innymi o tym, jak niewiele brakowało, aby regionalna dyrekcja Lasów Państwowych w okresie międzywojennym miała swoją siedzibę w Tczewie
.
- 15 gru 2025, o 16:17
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Może w lutym będę w posiadaniu ustosunkowania się miasta w tej sprawie, ale nic nie obiecuję. @ spaff - mam nadzieję, że czegoś się dowiesz. Trzymam kciuki, bo w Internecie ani w różnych pismach niczego nie znalazłem :( Właśnie dotarłem do numeru 8/2013 rocznika muzealnego RYDWAN. Niestety "ar...
- 16 gru 2025, o 22:30
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Re: Dzielnice w Tczewie?
Chciałbym wrócić do tego tematu - nie tylko w kontekście uporządkowania istniejącego stanu rzeczy w Tczewie, ale również możliwej perspektywy poszerzenia granic miasta. I. Najpierw kilka uwag natury administracyjno-prawnej: 1. Miasto może, ale nie musi tworzyć jednostki pomocnicze. Oznacza to, że os...
- 18 gru 2025, o 18:39
- Skocz do działu
- Skocz do tematu
Za wcześnie postawiłem krzyżyk na dalsze możliwości poszukiwania w Internecie :lol: W karcie cmentarza z 1983 r. jest fotografia żeliwnego krzyża umieszczonego na mogile jednego z żołnierzy – zatem jest pewność, że został pochowany na cmentarzu wojskowym w Starogardzie. Starogard.Armatowski01.jpg RU...