Znaleziono 285 wyników

Powrót

autor: zunia
15 paź 2016, o 14:52
Skocz do działu
Skocz do tematu

Wyścigi konne

Monotonię życia społecznego w przedwojennym Tczewie umilały bale, rauty, wycieczki i …wyścigi konne. Organizowane przez starogardzki Pułk Szwoleżerów Rokitniańskich, odbywały się na Tczewskim Polu p. Gniota lub na Górkach (własność p. Łubieńskiego). wyscigi.jpg Tczewskie Pole - teren między ulicą Ch...
autor: krzysiaczek84
19 gru 2018, o 18:32
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Most Tczewski

Nie jestem pewny ale chyba tego ujęcia nie było.
autor: Izabella
28 lis 2019, o 21:07
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Nowy dworzec

Niejeden tczewski "szperacz" pewnie miał już w swoich rękach te rysunki, ale nie zauważyłam, by pojawiły się na forum - przepraszam, jeśli jednak po prostu je przeoczyłam. Przy okazji wizyty w Archiwum Państwowym w Gdańsku rzuciłam okiem na projekt tczewskiego dworca - myślę, że trwający r...
autor: zielu
28 wrz 2022, o 08:58
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wizja mapy z czasów bitwy pod Grunwaldem

Wójtostwo tczewskie sięgało aż pod Kościerzynę. :)
autor: Wałasz
4 paź 2022, o 10:06
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Wizja mapy z czasów bitwy pod Grunwaldem

Polecam publikacje naukowe Maksymiliana Grzegorza, a zwłaszcza słowniki historyczno-geograficzne poszczególnych okręgów wchodzących w skład wójtostwa tczewskiego (np. Tczew i okolice to sobowidzki), które chyba cały czas są jeszcze dostępne w sprzedaży. Map i zestawień miejscowości można też poszuka...
autor: erem
14 lis 2023, o 19:33
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Tczewska Stocznia Rzeczna

Jeden z ciekawszych kadłubów wyknanych w Stoczni Tczew. W bodajże 1991 roku zwodowano taki własnie kuter. Było ich dwa lub trzy i miały służyć do połowów małży. Pamietam, że terminy goniły, ponieważ musiały być gotowe na okres połowów. Ponoć jeśli rybacy, czy jak ich tam nazwać przegaili to "ok...
autor: GabberTech
10 gru 2023, o 18:11
Skocz do działu
Skocz do tematu

Re: Zespół Szkół Technicznych

Tez uczęszczałem do tej szkoły :)
Pamietam ze chodząc na papierosa :) za sale gimnastyczna ktoś z moich kolegów wydłubał butem z ziemi łuskę od flacka.
Miło wspominam czasy szkoły.