Michale, od wyliczanki się zaczyna. Dyskusja już chyba trwa?

Nie burz się "belfrze"

Michale "spaliłeś" zabawę na początku, za szybko chcesz mieć wszystko wyłożone na tacy. Trochę cierpliwości i ciut więcej wiary w forumowiczów.Michał pisze: Łukaszu bez urazy, zabawa zabawą, ale ciut się trzeba cenić. Rozumiem ideę zachęcania użytkowników do poszukiwania informacji, ale niech to wymaga trochę wysiłku intelektualnego, a krzyna więcej precyzji przy formułowaniu pytania, pozwoliła by uniknąć rodzącego się zamieszania.
Chciałbym! Takie wydarzenie musiało być odnotowane w dzienniku rozkazów.Michał pisze:I pytanie zasadnicze: masz dostęp do dziennika rozkazów 2 batalionu strzelców z września 1939 roku?
tutaj coś do tej dyskusji , tak mi się wydajeLukaszB pisze:Tomek bardzo ważna informacja dla naszych oszukiwań![]()
Co do wysadzenia własnych żołnierzy już się z taką informacją spotkałem. Mamy przecież wspomnienia mówiące o wycofaniu się naszych na zachodni przyczółek. Wydaje mi się, że możemy mówić o zwłokach polskich żołnierzy pozostawionych na przyczółku, które po eksplozji zostały wzięte (może nawet celowo!) za pozostawionych żołnierzy.
Dokładnie ten fragment mamy na stronieMichał pisze:Notabene warto sprawdzić w monografii Heimwehry autorstwa Michaelisa, czy tam czegoś nie ma o naszych mostach.